Miravet, un poble de la comarca de la Ribera d'Ebre, ha presenciat una nevada inèdita durant els darrers 50 anys. El municipi se situa a només 25 metres d'altitud, però tot i així, la neu ha cobert els carrers i les teulades i ha acumulat un gruix de 15 centímetres. José Antonio Balart, un pagès del poble, en declaracions a ElCaso.cat, ha explicat com aquesta nevada ha afectat a l'agricultura -"una meravella"- i ha confirmat que, a hores d'ara, tot i que les temperatures van pujant a poc a poc, segueix nevant amb intensitat a Miravet. 

Nieve Miravent / José Antonio Balart

Un pam de neu a Miravet / José Antonio Balart

Miravet queda cobert per la neu

Ahir divendres, a partir de les 23:30 h, els flocs de neu van començar a caure a Miravet (25 metres per sobre el mar). I, fins a hores d'ara, la nevada no ha cessat. Segons José Antonio, sí que és cert que "les temperatures van ascendint i la neu es va desfent", però alhora, com que segueix nevant, encara queda un bon gruix de neu arreu del municipi. Parlant de gruixos, a Miravet s'han arribat a acumular "entre 12 i 15 centímetres", durant les darreres hores. 

Nieve Miravent / José Antonio Balart

S'acumulen entre 12 i 15 centímetres de neu / José Antonio Balart

Una "meravella" per l'agricultura 

I això, per l'agricultura, què? Afortunadament, la neu és bona per l'agricultura i per la ramaderia. Ja ho profetitza el refrany "Any de neus, any de béns". José Antonio, pagès d'ofici de Miravet durant tota la seva vida, ha afirmat que "la neu és una meravella per l'agricultura": és bona per els cultius, per els embassaments i aqüífers i per les pastures dels animals. La neu també aporta aigua al terra i el manté humit i esponjós, i, paradoxalment, aïlla les arrels del fred. També serveix per "desparasitar el cultiu" i, de pas, ajuda a que "els arbres dormin molt bé". 

Les taronges, per exemple, sí que patiran. Si no s'han collit fins ara, "ja se'n poden oblidar". Però els cultius d'hivern, com l'ordi o el blat, arrelen millor amb el fred. Les baixes temperatures frenen el desenvolupament vegetatiu de la planta, de manera que aquesta arrela més i produeix, amb el temps, un major nombre d'espigues.

Nieve Miravent / José Antonio Balart

Les nevades afavoreixen l'agricultura / José Antonio Balart

En tot cas, el perill de les grans nevades, que és el que fa patir realment als agricultors, és que aquestes neus es converteixin en gel. Si això passa es poden danyar els brots de creixement i afectarà al producte final, en gran mesura. 

Nieve Miravent / José Antonio Balart

El perill arriba si la neu es converteix en gel / José Antonio Balart

La canalla ha sortit a jugar als carrers de Miravet

Les previsions de l'avanç de la borrasca Filomena estimaven que la neu cauria a zones de cota 0, sobretot a les comarques del sud de Tarragona i l'interior de Lleida, arribant a la capital del Segrià. I així ha estat. De moment, el Departament d'Interior es reafirma i demana "quedar-se a casa", especialment a les zones més afectades. Malgrat això, a Miravet, la canalla ha sortit a jugar i passejar. I és que es tracta d'una postal excepcional i no gens comuna: la nevada més gran del segle XXI.