Mariona Rendé ha compartit en una entrevista a Rac1 la desgràcia de què ha estat víctima. El celler i restaurant que regenta des de fa més de 25 anys a L'Espluga de Francolí, Tarragona, ha estat completament engolit pel desbordament del riu Francolí.

"El riu s'ho ha emportat tot. No ha deixat res. No hi ha parets, no hi ha teulada, ni tines, ni ampolles, ni botes... res. És com si anessis a un abocador”, relata.

"No hi ha parets, no hi ha teulada, ni tines, ni ampolles, ni botes... res"

 

La propietària assegura que enguany havien tingut una collita especialment bona. "Dijous vam acabar de veremar, ho teníem tot a dins i no ha quedat res. Havia estat una collita molt bona”, continua.

Finalment, Mariona ha volgut expressar una queixa dirigida a l’Agència Catalana de l’Aigua. “L’agència s’ha encarregat de dir que no tenien pressupost per tallar rius, però nosaltres tan sols demanàvem que es netegés. Ho havíem dit per activa i per passiva que s'havia de netejar, que el dia que passés això estàvem al costat, i no s’ha fet res. S'ha desbordat el riu i estava molt brut. Això no ha ajudat”, ha conclòs.

La crescuda del Francolí arrasa habitatges

L’Espluga de Francolí ha estat un dels municipis més afectats pel temporal que ha creuat Catalunya aquest dimarts i dimecres. Les canyes i runa que dimarts a la nit baixaven amb força pel riu Francolí van taponar un dels ponts i això va fer que el nivell de l’aigua pugés uns metres. Es va endur un restaurant sencer i un habitatge, a més de cotxes que hi havia aparcats al carrer.

foto 3563130

Interior d'un local destrossat per la crescuda del riu Francolí, a l'Espluga de Francolí / ACN

El carrer de la Font ha estat un dels més afectats. La línia de l’aigua es veu a les façanes, a quasi dos metres d’alçada. Els baixos de les cases es troben plens de fang i runa i el que hi havia a l’interior està destrossat, inclosos tractors, cotxes, maquinària o eines. Els veïns treballen des de primera hora d’aquest dimecres per recuperar la normalitat.

L’aiguat ha fet que tan sols hagi quedat operatiu l’accés nord al municipi, des de Vimbodí i Poblet. Hi ha dos ponts tancats al trànsit, plens d’escombraries i sense baranes. La llera del riu també ha quedat destrossada en el tram urbà.

foto 3563129

El carrer de la Font de l'Espluga de Francolí, ple de fang i amb els veïns intentant recuperar la normalitat / ACN