Desarticulada pels Mossos d'Esquadra una banda criminal que es dedicava al cultiu de marihuana i a la seva venda al detall en un narcoclub al centre de Barcelona, a tocar de plaça d'Urquinaona.

L'operació liderada per la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) ha permès detenir quinze persones, tres de nacionalitat sèrbia, dos d'espanyola, una d'equatoriana, una de peruana, set d'italiana i una de nacionalitat búlgara per la seva vinculació a aquesta banda. La policia catalana els imputa un delicte contra la salut pública i d'organització criminal. Les detencions han pogut tancar el cercle: la producció de la droga i la seva venda, a posteriori, al centre de Barcelona, des d'un club cannàbic.

Investigats des de 2018

La investigació es va iniciar l'octubre de 2018 quan els Mossos van intervenir a la Zona Franca de Barcelona un transport de 22 quilos de marihuana. Una patrulla dels Mossos feia tasques de seguretat ciutadana al districte de Sants-Montjuïc i va detectar que un turisme realitzava maniobres evasives en veure els policies. Els agents van aturar el turisme i van localitzar la droga amagada a l'interior del cotxe.

Aquesta gran quantitat de droga va ser lliurada als investigadors, que van anar estirant el fil i van poder determinar que darrere d'aquest transport de cabdells de marihuana hi havia una organització criminal liderada per dues persones d'origen serbi que s'havien establert a Catalunya.

Plantacions al Baix Llobregat, Barcelona i Maresme

L'organització disposava de tres cultius de cànem indoor a Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat), Barcelona, el Masnou (Maresme) i un quart que estava en fase d'instal·lació a Lloret de Mar (la Selva).

Amb les collites obtingudes d'aquests cultius l'organització s'abastia de marihuana per traficar-hi i també per distribuir-la al detall des d'una associació cannàbica que havia instal·lat al districte de Ciutat Vella de Barcelona, concretament, segons ha pogut saber ElCaso.cat, al carrer de Verdaguer i Callís, a tocar de la plaça d'Urquinaona.

El club que va ser intervingut pels Mossos portava el nom de Club Alcatraz —ara tancat, com la seva pàgina web, que també s'ha cancel·lat- i recordava, pel nom, la famosa presó federal de Califòrnia instal·lada en una illa als Estats Units.

Espectacular operació policial

El 29 de maig es va organitzar un operatiu policial que va permetre detenir quinze persones de l'organització i realitzar divuit escorcolls domiciliaris al Barcelonès, Baix Llobregat i Maresme. Es van fer entrades, com es pot veure al vídeo que acompanya aquesta notícia, en diverses cases i naus amb agents de la BRIMO i de l'ARRO, amb armes llargues i amb assalts i detencions espectaculars.

detinguda narcoclub barcelona

Una de les detingudes al narcoclub de Ciutat Vella / CME

El dispositiu també va permetre desmantellar l'associació cannàbica de Ciutat Vella i les quatre plantacions, on es van intervenir un total de 1.479 plantes de cànem en fase final de creixement i 3.683 esqueixos. A més, els agents van intervenir 15 quilos de cabdells de marihuana preparats per a la seva distribució, 22 quilos d'haixix i un total de 38.000 euros en metàl·lic. Els policies van fer un estudi de producció de les plantacions que haurien generat als investigats uns guanys econòmics aproximats de 185.184 euros.

Només un dels narcos a presó

Els quinze detinguts en l'operació van passar a disposició judicial el 31 de maig i el jutge va decretar presó per un d'ells i llibertat amb càrrecs per la resta. L'operació continua oberta i no es descarten més detencions, tal com han explicat els Mossos en una nota de premsa.