La decisió del Suprem d'autoritzar la desconnexió definitiva del francès Vincent Lambert, en estat vegetatiu des de fa deu anys, ha tancat la porta a qualsevol altre recurs per la via judicial. Però la mare de Vincent no es rendeix i ha demanat davant de l'ONU "pressió diplomàtica" per salvar la vida del seu fill.

D'una banda, ha participat en una conferència pública juntament amb el seu advocat i Grégor Pupinck, director del Centre Europeu per al Dret i la Justícia. Per l'altra, s'ha adreçat personalment a tots els delegats assistents a la 41a sessió ordinària del Consell de Drets Humans de l'ONU, que se celebra aquests dies.

"Estic aquí amb l'esperança que almenys la seva vida pugui ser defensada"

 

En la conferència, Viviane Lambert ha assegurat que Vincent no es troba en estat terminal. "Vincent no és un vegetal. Mai no he vist a un vegetal girar el cap quan el crides pel seu nom. Quan li demano que giri el cap, em mira. Quan li pregunto si és feliç, parpelleja", assegura.

Viviane també ha rememorat el moment en què els metges van comunicar a Vincent que li seria suprimida l'alimentació i la hidratació, tot i advertir-los que volia ser ella qui li ho expliqués. "Vaig trobar el meu fill molt agitat, quan li vaig preguntar què li passava es va posar a plorar. Per a mi, això és un signe que Vincent té realment consciència activa".

Per tot això, la mare, desesperada per salvar el seu fill, ha acudit a l'ONU. "Sóc aquí per proclamar amb tanta energia com pugui que volen assassinar Vincent. Sí, aquesta és la paraula apropiada. Si he vingut aquí avui, és amb l'esperança que almenys la seva vida pugui ser defensada. Vincent no parla, però s'expressa", ha conclòs.