El Jutjat Penal número 1 de Còrdova preveu celebrar des d'aquest dilluns fins dijous la vista oral del judici contra els quatre membres del grup de WhatsApp de 'La Manada' acusats de la suposada comissió d'abusos sexuals a una jove de 21 anys a la localitat cordovesa de Pozoblanco, anteriorment als fets del cas dels Sanfermines del 2016, pel qual ja han estat condemnats a 15 anys de presó per violació juntament amb un cinquè membre més del grup.

La defensa preveu plantejar la nul·litat del vídeo que van gravar els processats sobre els fets i la declaració dels investigats, mentre que el dia 19 compareixeran els testimonis i el dia 20 tindran lloc les pericials, estant previst, al principi, que la vista oral conclogui el dia 21 amb la presentació dels informes finals per les parts.

La defensa preveu plantejar la nul·litat del vídeo que van gravar els processats sobre els fets

 

El jutge del Penal número 1 ha acordat la celebració a porta tancada i sense presència de públic ni premsa de la declaració de la víctima dels presumptes abusos sexuals. En una interlocutòria, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia (TSJA), el magistrat acorda així mateix que també es dugui a terme a porta tancada la reproducció d'un document videogràfic sol·licitat per les acusacions.

La Fiscalia ha demanat per als quatre acusats penes de tres anys de presó per la suposada comissió d'un delicte d'abusos sexuals cap a la jove, quatre anys més per un altre delicte contra la intimitat i per a un d'ells, l'últim conductor, una multa de 720 euros per suposadament causar lesions lleus.

La Fiscalia demana penes de tres anys de presó

 

El Ministeri Fiscal també sol·licita per a la víctima com a responsabilitat civil una indemnització conjunta i solidària que hauran de pagar els acusats de 4.500 euros per la seva curació i 6.000 més pels danys morals causats, segons ha informat la Fiscalia Superior de la Comunitat Autònoma d'Andalusia, partint de l'escrit de qualificació provisional.

Els fets van passar en la nit de l'1 de maig del 2016 i es van fer públics el setembre del 2016 en la investigació de la causa que s'estava desenvolupant a Pamplona i en la qual estaven implicats els quatre acusats en aquest cas i un membre més de l'esmentat grup.

La localització de l'enregistrament

Membres de la investigació "localització l'enregistrament dels abusos sexuals realitzats a l'interior d'un cotxe a la víctima", a través d'un dels mòbils dels acusats, imatges que van ser enviades per Antonio Manuel Guerrrero al xat 'La Manada', a les 7.45 hores, integrada per quatre acusats i tres persones més i també s'envia el vídeo al xat denominat 'El Peligro a les 7.52 hores, format per un dels acusats, José Ángel Prenda, i 20 persones més.

A més de les penes de presó sol·licitades per la Fiscalia, també demana per als quatre acusats la prohibició de comunicar o aproximar-se a la víctima en qualsevol lloc on es trobi o freqüenti o al seu domicili a una distància inferior a cent metres durant vuit anys per al delicte d'abús sexual i uns altres nou anys més pel delicte contra la intimitat en cedir a tercers imatges o enregistraments audiovisuals sense el seu consentiment quan la divulgació menyscaba greument la intimitat personal d'aquesta persona.

En concret, els acusats Alfonso Jesús Cabezuelo, Jesús Escudero, José Ángel Prenda i Antonio Manuel Guerrero van acudir la nit de l'1 de maig a la fira de la localitat de Torrecampo i van coincidir en una de les casetes discoteca amb la jove que s'havia desplaçat també des de Pozoblanco al municipi en companyia d'altres amics.

L'escrit del fiscal relata que en el transcurs de la nit tots van consumir diverses begudes alcohòliques i la jove va arribar a prendre alguna consumició amb l'acusat Alfonso Jesús Cabezuelo. Al tancament de la caseta, cap a les 7,15 hores, trobant-se tots a la porta, l'esmentat processat es va oferir a portar la jove al seu domicili de Pozoblanco al vehicle en què havien arribat els quatre acusats.

"Profunda inconsciència"

El cotxe el conduïa Antonio Manuel Guerrero i José Ángel Prenda ocupava el seient del coopiloto, els altres dos acusats als seients posteriors i la noia es va situar en el centre entre ells. "Degut, probablement a la quantitat d'alcohol ingerida sense que hagi pogut determinar-se, si a més d'això, va prendre de forma deliberada o sense saber-lo, alguna altra substància estupefaent, la noia va caure en un estat de profunda inconsciència, fins al punt de no recordar l'ocorregut en el trajecte del vehicle," assenyala l'escrit.

A l'interior del cotxe, segons es visualitza en el vídeo que realitza José Ángel Prenda, amb el concert previ de tots ells, "aprofiten que la jove es trobava privats de sentit, tots els acusats, amb ànim libidinosos, van començar a realitzar-li diversos tocaments de caràcter sexual, inclòs el conductor".

Quatre dels acusats li van realitzar tocaments aprofitant que estava inconscient

 

En arribar a Pozoblanco, tres dels acusats van baixar del vehicle i es va incorporar com a conductor Alfonso Jesús Cabezuelo, qui va continuar la marxa amb la noia uns carrers més i quan aquesta es va despertar li va demanar que li realitzés una fel·lació, a la qual cosa aquesta es va negar, segons detalla el Ministeri Públic. En aquell moment, l'acusat "amb intenció de menyscabar la seva integritat física", segons la qualificació, la va colpejar a la cara, li va donar un cop de puny al braç i la va empènyer perquè sortís del cotxe mentre li cridava "punyetera".

Després d'això, la víctima va tenir coneixement d'aquests vídeos quatre mesos després, quan es van fer públics, i com a conseqüència tant dels fets, com de l'exposició mediàtica i social que va derivar del tractament i divulgació que van fer mitjans de comunicació i xarxes socials, la perjudicada va patir estrès traumàtic i va necessitar 90 dies per a la seva recuperació.

Anul·lar el vídeo

Mentrestant, la defensa ha demanat l'absolució, així com anul·lar l'esmentat enregistrament, que considera que no pot ser presa com a prova, en entendre que es va obtenir "de manera il·lícita", perquè la Policia Foral de Navarra hauria actuat "de forma prospectiva", en el sentit en què "va buscar la denúncia" contra els quatre integrants de La Manada mesos després dels fets.

També, ha afegit que "la Fiscalia no utilitza el relat pel qual denuncia la jove". En cas que s'admeti el vídeo, tindrà un altre plantejament. Els processats han arribat en els últims dies al Centre Penitenciari d'Alcolea de la capital cordovesa, procedents de diferents presons d'Andalusia i Castella i Lleó, on compleixen condemna, que al juny el Tribunal Suprem va elevar a 15 anys de presó pel cas dels Sanfermines, excepte per a l'exagent de la Guàrdia Civil Antonio Manuel Guerrero, que l'Alt Tribunal li va imposar 17 anys de presó com a responsable del delicte de robatori amb intimidació del telèfon mòbil de la jove madrilenya víctima de l'agressió sexual grupal.