Atenció al brutal canvi de temps que arribarà a Catalunya aquesta setmana! La forta calor d'aquests dies té les hores comptades i, a partir de divendres, el temps serà més típic de la tardor que no pas de l'estiu.

Dijous amb sol, calor i xafogor

Aprofiteu el sol i la calor que continuaran picant fort aquest dijous amb temperatures màximes d'entre 30 i 35ºC a la majoria de comarques i amb una acusada sensació de xafogor. Hi haurà núvols baixos a la costa que mig taparan el sol, sobretot a la costa de Tarragona. A la tarda, creixeran nuvolades al Pirineu amb algun xàfec aïllat i de curta durada.

Calella de Palafrugell

Aprofiteu el dijous per gaudir de la platja: és l'últim dia de sol, calor i xafogor abans de l'important canvi de temps

Paraigües, jaquetes i pedres a les butxaques

Divendres, s'embolica la troca! Una massa d'aire polar farà caure les temperatures en picat, afavorirà la formació de tempestes localment torrencials, tindrem ratxes de vent huracanat i fins i tot neu als cims de les muntanyes quan encara som al mes d'agost. Així doncs, divendres haurem de rescatar roba d'entretemps, els paraigues i posar-nos pedres a les butxaques pel fort vent.

Dissabte, temperatures entre 8 i 12ºC més baixes

Entre divendres i dissabte, la baixada de les temperatures serà espectacular. Un matís important: la baixada més forta de les temperatures no la notarem fins dissabte. Segur que divendres al matí i al migdia, més d'un dirà "on és el fred?". Doncs bé, no patiu perquè refrescarà segur! Les temperatures començaran a baixar amb les primeres tempestes de divendres (més a la tarda que no pas al matí) però sobretot durant el cap de setmana. De fet, el proper dissabte tindrem temperatures entre 6 i 8ºC més baixes a la costa i entre 8 i 12ºC més baixes a l'interior del país.

Llamps, trons, aiguats i pedregades

Dissabte, la inestabilitat serà molt acusada amb fortes tempestes que poden anar acompanyades de calamarsa o pedra. Els patacs d'aigua es podran presentar a qualsevol punt del país amb més de 30 l/m2 en només mitja hora. Compte perquè, localment, les precipitacions podrien tenir caràcter torrencial. En total, cauran més de 100 l/m2 a diferents punts del país.

Aire fred a les capes altes de l'atmosfera

Hi haurà una bossa d'aire fred molt important a les capes altes de l'atmosfera amb temperatures d'uns -20ºC a 5.600 metres. Això contrasta molt fort amb la calor d'aquests dies en superfície i amb l'aigua del mar que està molt calenta i pot provocar perillosos patacs d'aigua.

Inundacions Baix Empordà / ACN

Alerta: entre divendres i el cap de setmana podem patir inundacions amb la crescuda sobtada de rius i rieres / Foto: ACN_arxiu

Vent huracanat i temporal marítim

A tot això, la tramuntana presentarà ratxes superiors als 120 km/h a l'Empordà i el mestral apretarà molt fort a les Terres de l'Ebre. De fet, tindrem ratxes de vent huracanat a moltes zones del país. Això incrementarà la sensació de fresca. El fort vent farà que el mar estigui molt picat amb onades que poden superar els 2,5 metres d'alçària al nord de la Costa Brava.

Neu al Pirineu

La forta baixada de les temperatures ens permetrà veure neu al Pirineu quan encara som al mes d'agost.

Visitants Pirineu / ACN

L'últim cap de setmana d'agost veurem neu als cims del Pirineu / ACN

Compte amb els refredats

Aquest canvi de temps tan brusc provocarà més d'un constipat! Aneu amb compte i sigueu previsors. Rescateu la màniga llarga i les jaquetes de tardor per evitar disgustos. 

Diumenge

De cara a diumenge, el sol guanyarà protagonisme sobretot a Lleida, a Tarragona i a l'Ebre amb un ambient força fresc sobretot de nit i matinada i vent fort. No guardeu els paraigües a Barcelona, Girona i al Pirineu perquè hi quedaran restes d'inestabilitat amb ruixats i tempestes localment fortes.