"Em van dir que tot estava correcte, però quan l'any següent em van fer una ressonància, el tumor encara era allà". Així descriu el seu malson la Macarena Clavel, una noia de 26 anys que ha hagut de passar fins a tres vegades per quiròfan perquè li extirpessin un tumor cerebral: l'assegurança mèdica va assegurar, els dos cops anteriors, que li havien tret. Era mentida.

L'odissea va començar l'any 2010, quan tenia 17 anys i li van detectar un tumor cerebral. La noia es va operar a Sevilla, i totes les proves van ser positives. "L'any següent em van fer una ressonància magnètica per una altra cosa i van veure que el tumor era allà", explica la jove a La Sexta. La Macarena explica que va haver de tornar-se a operar, aquest cop en un hospital de l'assegurança a Madrid, i la història es va repetir: "Em van tornar a dir que me l'havien tret", però després es va comprovar que continuava allà.

És precisament per aquesta segona operació que un jutjat ha condemnat una companyia d'assegurances a pagar-li 60.000 euros d'indemnització per haver-la sotmès a dues operacions "amb risc per a la seva vida", en les quals els responsables mèdics van dir que sí que l'havien extirpat però no ho van fer.

Un informe quirúrgic amb "mentides"

La sentència, dictada pel jutjat de primera instància 36 de Madrid després de la demanda presentada per l'associació El Defensor del Paciente, subratlla que "es va mentir" a l'informe quirúrgic, anatomopatològic i en els estudis de ressonància magnètica posteriors a les dues operacions.

"És insòlit, inaudit i greu", diu el Defensor del Pacient

 

Abans de la seva extirpació definitiva, dos neurocirurgians, tres anatomopatòlegs i dos radiòlegs donaven per fet als seus informes que el tumor ja no estava al cervell de la pacient, segons ha informat el Defensor del Pacient, que qualifica d'"insòlits", "inaudits" i "greus" els fets.

La primera intervenció amb el crani obert es va fer el 18 de gener de 2011 a Sevilla i la pacient va ser donada d'alta amb la confirmació de l'extirpació del tumor. Una troballa casual va revelar el 30 de setembre del mateix any que el tumor continuava amb la mateixa mida i al mateix lloc, per la qual cosa els pares de la menor van acudir a la seva assegurança mèdica, SegurCaixa Adeslas, perquè fos intervinguda de nou.

La història es repeteix

La segona operació també a crani obert la va fer un altre neurocirurgià a l'Hospital Fundació Jiménez Díaz de Madrid el 4 de gener de 2012, i al full quirúrgic, el cirurgià va fer constar que "el llit quirúrgic queda completament net", i a l'alta, de nou, es va informar d'"extirpació aparentment completa de la lesió".

La mare de la pacient no entenia per què continuava sortint el tumor en les proves

 

La pacient i la seva família van tornar a confiar en aquesta informació però la mare de la pacient no entenia per què continuava veient que en les proves d'imatge de la seva filla semblava continuar sortint el tumor.

Davant de les seves sospites, va acudir a altres professionals i el 30 de gener del 2014 li van confirmar en una ressonància que el tumor seguia sense modificació des del 2010, la qual cosa va donar lloc a una tercera intervenció l'11 de març del 2014 en  què va quedar finalment extirpat.

Dos procediments penals

La sentència, que condemna la companyia d'assegurances al pagament de 60.000 euros més interessos sancionadors i costes, subratlla que la pacient "no va rebre l'atenció metgessa adequada ni esperada, en consideració al seu diagnòstic, amb errors de valoració i de resultat contraris a la lex artis".

Per aquests fets s'han iniciat dos procediments penals: un a Sevilla per la primera intervenció fallida, que segueix obert; i l'altre a Madrid, per la segona intervenció, que va ser sobresegut per la mort del neurocirurgià i pel que es va presentar una demanda civil, en la qual li han donat la raó a la pacient.

Mentrestant, la noia finalment ja no té el tumor al cervell, però se sent menyspreada per una assegurança sense escrúpols: "M'han enganyat i m'han mentit", diu la Macarena; "han estat molts anys de patiment".