El lleixiu és un producte d'ús habitual i estès per molts països per netejar i desinfectar les llars. Tanmateix, els investigadors han descobert ara que els seus vapors, en combinació amb la llum i un compost cítric que es troben a molts productes domèstics, poden formar partícules a l'aire que poden ser nocives quan són inhalades per mascotes o persones, segons publiquen a 'Environmental Science & Technology', la revista de la Societat Americana de Química.

Adverteixen sobre possibles problemes respiratoris i altres efectes adversos per a la salut

Els productes de neteja amb lleixiu emeten compostos que contenen clors, com l'àcid hipoclorós (HOCl) i el gas de clor, que poden acumular-se a nivells relativament alts en ambients interiors amb poca ventilació. Aquests gasos poden reaccionar amb altres productes químics que es troben comunament a les llars, com el limonè, un compost amb aroma a taronja o llimona agregada a molts productes de cura personal, netejadors i ambientadors.

A més, la il·luminació interior o la llum del sol a través de les finestres poden produir reaccions entre els compostos per formar partícules d'aire anomenades aerosols orgànics secundaris, que s'han relacionat amb problemes respiratoris i altres efectes adversos per a la salut.

Encara que la composició i els possibles efectes sobre la salut d'aquestes partícules s'han d'estudiar més a fons, els investigadors alerten que podrien suposar un risc per a les persones que realitzen feines de neteja.

José Luis Gallegonaturalista, periodista ambiental i escriptor, adverteix des de fa temps del perill del lleixiu i recorda que a Dinamarca ja hi està prohibit l'ús.