Els Mossos d'Esquadra han detingut onze persones, totes de nacionalitat espanyola i d'entre 20 i 39 anys, acusats d'haver assaltat amb violència més de vint botigues a Barcelona i haver robat gairebé una vintena de vehicles. La investigació per part de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) de les Regions Metropolitanes Sud i Nord ha permès imputar als detinguts diversos robatoris, sobretot, pel mètode de l'encastament.

A principi de 2019 els Mossos van iniciar la investigació quan van detectar que al voltant de Barcelona s'havien produït un seguit de robatoris en comerços pel mètode de l'encastament amb característiques molt similar. Els investigadors van determinar que darrere d'aquests robatoris hi havia un mateix grup de persones, que havien fet d'aquesta activitat il·lícita la seva forma de vida.

Reincidents instal·lats a la Mina

Aquest estaria principalment integrat per joves amb un alt grau de reincidència i amb un ampli historial delictiu, tots ells ubicats en zones limítrofes del nord de Barcelona, a la Mina de Sant Adrià de Besòs i Badalona.

Els Mossos van confirmar que els integrants d'aquestes bandes no tenien cap altra activitat laboral reconeguda i cometien aquest tipus de robatoris cada vegada de manera més freqüent i continuada per afrontar les seves despeses: els investigadors han pogut confirmar que van fer aquests més de vint robatoris. Segons la policia, en una mateixa nit van arribar cometre fins a tres encastaments en diferents comerços.

El modus operandi: sempre igual

Sempre actuaven igual. Abans de cometre els robatoris robaven turismes que farien servir per realitzar els encastaments. Els triaven de localitats properes a la seva zona de residència, Barcelona i l'àrea metropolitana. Els vehicles eren sempre d'unes marques concretes, de les quals havien adquirit les eines, la tecnologia, els coneixements i l'experiència per sostreure'ls amb facilitat.

Dies abans dels robatoris una part dels membres del grup es dedicaven a escollir establiments i estudiar la viabilitat del robatori. Sobretot, triaven comerços de venda de terminals de telefonia o productes electrònics, però també altres tipus com estancs o joieries.

11111ddb d030 4653 9180 dc4e2c953269

Quan ja tenien clar l'objectiu, en petits grups de 4 o 5 persones es desplaçaven fins al punt on tenien els cotxes robats amb cotxes segurs i després s'adreçaven a l'establiment escollit per assaltar-lo encastant el turisme contra un dels aparadors. Amb aquesta acció causaven greus danys a l'establiment i el seu entorn, sobretot quan es trobaven ubicats a l'interior de centres comercials, ja que circulaven de forma temerària per dins de les instal·lacions amb els vehicles.

Un cop dintre, s'emportaven tots els objectes que podien de l'interior del comerç i que venien posteriorment a un tercer. Si durant la materialització dels robatoris eren descoberts, no dubtaven en fer servir la violència contra ciutadans o vigilants de seguretat per assegurar el botí.

Operació policial a la Mina

Segons els Mossos, els integrants d'aquesta banda, unes catorze persones, havien establert lligams criminals per la proximitat en els seus llocs de residència, a la zona de la Mina de Barcelona. El grup estava dirigit per quatre persones que s'encarregaven de triar els establiments i de revendre el material robat. Els altres s'encarregaven de fer els robatoris i de portar la logística dels violents assalts.

El passat 14 de maig els Mossos van fer diverses entrades policials a la Mina, a Barcelona i a Badalona per detenir onze dels integrants de la banda. Als pisos escorcollats els agents van trobar 32.000 euros en efectiu, dues armes de foc i gran quantitat de productes i objectes procedents dels robatoris, així com altres mercaderies que els investigadors estan analitzant per tal de determinar la implicació del grup en altres fets similars.

Després de passar a disposició judicial del Jutjat d'Instrucció número 1 de Badalona, el jutge va decretar presó per a quatre d'ells, els líders de la banda, i llibertat amb càrrecs per a la resta.