Aquest entranyable home de la fotografia és Juan Alberto Larroca Chichiraldi, un jubilat de 80 anys ―va néixer l'any 1939 a l'Uruguai― que des de la setmana passada ha tornat a presó. Està acusat de ser, en els seus 80 anys, un actiu lladre de bancs molt violent i perillós.

Així ho ha pogut descobrir ElCaso.cat, després de resseguir la pista d'aquest lladre reconstruint la investigació dels Mossos d'Esquadra i de la policia espanyola. Se'l coneix també com a president, per la seva dilatada experiència i edat. Larroca és un vell conegut de la policia, atracador de bancs professional, la policia el donava per retirat, però hi ha tornat i ha tornat a ser enxampat. Fa uns quatre anys també va ser detingut a Itàlia després de robar gairebé 100.000 euros d'un banc a Milà.

Vivia amagat al Vendrell

El van detenir, juntament amb el seu company de robatoris, José Ramón Quintela García, una mica més jove (1945) i de nacionalitat espanyola, la setmana passada a Madrid. Però ell tenia el seu amagatall en una urbanització del Vendrell (Baix Penedès).

Imatge de la sucursal de Kutxabank, a Barcelona - Guillem RS

Els dos detinguts van assaltar aquesta oficina de Kutxabank a Barcelona. Guillem RS

Larroca està acusat d'haver atracat a punta de pistola dues sucursals bancàries a Barcelona. El primer atracament va ser el passat 10 de desembre del 2018, en una oficina de Banc Sabadell, al districte de l'Eixample. El segon, amb el mateix modus operandi, el van fer el 4 de febrer del 2019 en una oficina de Kutxabank a la plaça d'Espanya.

La Unitat Central d'Atracaments (UCA) dels Mossos d'Esquadra, com en tots els atracaments, va assumir la investigació del primer, i quan va rebre informació del segon, el mes de febrer, van lligar caps. Es tractava de les mateixes persones, hi havia completa concordança entre els dos assalts. Les persones eren semblants i el mètode, igual: una parella d'edat avançada que els havia lligat amb brides i els hi havia robat diners de la caixa forta, a punta de pistola.

Un home vestit de dona

Els treballadors de la sucursal de plaça d'Espanya de Kutxabank van explicar que es tractava d'una dona i un home, però els Mossos, analitzant bé les imatges de seguretat, i segons han explicat investigadors de l'UCA a ElCaso.cat, van veure que un d'ells no era una dona, era un home. Anava sense barba i vestit amb roba que podria fer pensar que era una dona per enganyar els treballadors de la sucursal. L'home vestit de dona era ell, el nostre home: Larroca Chichiraldi.

I després dels dos atracaments, amb un botí de 32.000 i 45.000 euros, es van escapar en metro fins a arribar a un tren de Rodalies, que els va portar fins al cotxe i, amb aquest vehicle, fins al Vendrell, on vivia junt amb un altre home, amb qui tenia relació familiar, en un xalet. Quintela García també hi havia passat algunes èpoques, segons els investigadors.

Currículum d'assalts a Itàlia

La policia, estirant el fil, va poder arribar fins a Larroca gràcies també a la col·laboració de la policia espanyola i de la policia italiana, que els tenien controlats i els coneixien, d'altres assalts. A Itàlia, més recents i a Espanya, més llunyans. Ara fa temps que a Espanya els atracaments a punta pistola, per l'augment de la seguretat, han baixat, i quan els investigadors van rebre informació sobre aquests dos assalts, alguns no van dubtar. Larroca Chichiraldi havia tornat a la ciutat i tornava a estar actiu.

Coneguts de la presó

Quintela García i Larroca Chichiraldi s'havien conegut a la presó feia anys i ara havien reprès la seva activitat delictiva. Ja havien atracat dos bancs a Barcelona amb èxit i estaven preparant un nou assalt a Madrid, on van ser detinguts.

La policia va poder ubicar al Vendrell l'home de nacionalitat uruguaiana i van preparar un operatiu per entrar, assaltar-lo i detenir-lo, però quan van entrar no hi era. L'home estava en un hostal a Madrid, a la zona centre, on, segons s'ha pogut saber, estava vigilant una entitat bancària per cometre un nou robatori. Segons la policia, els dos lladres, més un altre col·laborador, tenien intenció de cometre l'assalt de manera imminent.

Imatge de la casa on vivia l'atracador, al Vendrell.

En aquesta casa d'una urbanització del Vendrell vivia l'atracador amb un nebot seu. Guillem RS

Quan el Grup Especial d'Intervenció (GEI) dels Mossos va entrar al xalet de la urbanització del Vendrell no hi va trobar el famós atracador, només hi havia un parent seu, que va acabar també detingut per un delicte contra la salut pública per tràfic de marihuana.

En els escorcolls que s'han fet al Vendrell i a Madrid la policia va intervenir cartes d'identitat italianes a més de dos revòlvers, una pistola detonadora, un vehicle, dos cascs de moto, guants, grillons, brides de plàstic i diversos telèfons mòbils.

Un "jubilat" normal, preocupat pel seu hortet

Alguns dels veïns de Larroca Chichiraldi han explicat a ElCaso.cat que el presumpte atracador feia un any llarg que es deixava veure per aquesta urbanització del Vendrell. Vivien en un xalet a quatre vents on tenien un hort amb el seu parent i de tant en tant rebia la visita d'un altre home gran, que tot fa pensar que era l'altre atracador, el gallec Quintela García. "Un home alt i prim, que també parlava en un castellà de fora", asseguren veïns. Potser l'accent gallec els despistava.

A la barriada ningú sospitava res, la majoria de gent amb qui ha pogut parlar aquest mitjà els coneixia "d'hola i adeu". Alguns veïns havien tingut problemes amb el parent de Larroca Chichiraldi però des de l'arribada del "tiet", que s'havia calmat. Ara els veïns lliguen caps: "No devien voler aixecar la llebre amb problemes amb els veïns i així no cridar l'atenció de la policia", expliquen a ElCaso.cat.

Un dels veïns amb qui l'atracador havia tingut més relació no es pot acabar de creure que aquell home amb qui parlava de plantes fos un violent lladre de bancs. Vivien davant per davant, havien compartit vermuts i en veure la foto confirma que sí, que és ell, Juan Alberto Larroca Chichiraldi. Un atracador de bancs jubilat que havia tornat a l'activitat delictiva però que vivia amagat en un xalet a deu minuts del mar al Baix Penedès. Ara torna a l'ombra, a la presó.