Aquest dimarts al matí van fer el viatge de Reus a Eivissa i al vespre, de tornada, alguna cosa va anar malament.

L'avió bimotor Piper PA-34-200 Seneca amb matrícula EC-HCA va sortir de l'illa a un quart de set i quan faltava poc per les set se li va perdre la traça del radar davant de la costa del Delta de l'Ebre. Havia d'arribar a l'Aeroclub de Reus passats dos quarts de set del vespre. Des de llavors no s'ha sabut res més de l'avió, que tot apunta que va caure al mar, ni dels dos pilots, els joves David i March, de 35 i 42 anys.

D'ençà que es va perdre la pista a l'avió, des de l'aeroport de Reus, on havia d'aterrar l'aparell, es va crear un gabinet de crisi i es van activar tots els recursos disponibles de Salvament Marítim. Durant el vespre també es va desplegar unitats de l'exèrcit de l'aire, que van ser els encarregats de liderar la recerca de l'aparell i dels dos joves.

EC HCA Reus / Alex Portas

Imatge de l'avió que ha desaparegut al mar, davant de la costa del Delta de l'Ebre / Alex Portas

Sense novetats dels dos joves

En cada relleu dels efectius de salvament i recerca i dels comandaments el missatge és el mateix: "Sense novetats. Cap rastre de l'aparell ni de supervivents". El David i March segueixen desapareguts al mar.

Les famílies van ser avisades a darrera hora d'ahir i avui, amics i coneguts de les víctimes, tot i que es manté un fil d'esperança, ja s'esperen la pitjor de les notícies.

L'avioneta va desaparèixer a unes 40 milles nàutiques -75 quilòmetres- al sud de l'aeroport, en el Mar Mediterrani. Des de l'aeroclub es remarca que la Piper Seneca forma part de la seva flota des de fa un any i mig, sent "una de les unitats més populars" i que compta "amb el programa de manteniment al dia".

Marc, un apassionat de volar i molt conegut a la ciutat de Tarragona

Un dels dos pilots és Marc Francesch, de 42 anys i veí de Torredembarra, on lidera el nou partit Junts per Catalunya. El president Carles Puigdemont en un tuit ha recordat el jove i n'ha destacat "fermesa, complicitat i lleialtat" i ha enviat el condol a amics i familiars. Altres militants del partit independentista també han enviat diversos missatges de condol.

El jove era molt conegut a la ciutat de Tarragona, pel seu càrrec de vicepresident de l'Associació de Càmpings de Tarragona. Professionalment era el gerent d'un càmping a Tamarit. Era un dels socis actius de l'aeroclub de Reus i la seva passió era volar.

JetPhotos EC HCA - David i Marc

David -agent dels Mossos- i Marc -gerent d'un càmping-, en una imatge d'arxiu / ElCaso.cat

David, un agent dels Mossos de 35 anys

L'altre desaparegut és el David, un jove agent dels Mossos d'Esquadra de 35 anys que els darrers anys ha estat destinat a la Unitat de Seguretat Ciutadana de la comissaria de Cambrils, que depèn de la comissaria de Reus. Tal com han explicat agents que el coneixien, el policia és un apassionat del vol i dels avions.

Igual que el seu company, té moltes hores de vol a l'esquena. Des de l'Aeroclub de Reus han explicat que es tracta d'un pilot experimentat. Des de l'any 2011 que forma part del cos dels Mossos d'Esquadra, després de passar per l'escola de policia de Mollet.

Mal temps a la zona on va desaparèixer l'avió

Segons els responsables de l'aeroclub, estan treballant estretament amb Aena, l'Agència de Seguridad Aèria (AESA), i la Comissió d'Investigació d'Accidents i Incidents d'Aviació Civil (CIAIAC), amb la coordinació de l'Exèrcit de l'Aire, per esclarir les causes de la desaparició de l'aeronau, investigant per què va desaparèixer del radar. El Servei de Salvament Marítim, sota la coordinació del Servei Aeri de Rescat (SAR) estan buscant l'aparell i els dos tripulants, sense èxit fins al moment.

Avion Reus

Imatge del recorregut de l'avió, fins abans de perdre's la traça del radar / FlightRadar24.com

La cerca de l'avioneta es fa per mar i aire, amb un helicòpter, un avió de l'Exèrcit de l'Aire i dues embarcacions de Salvamar, entre la costa sud de Tarragona i la nord de Castelló. A poc a poc, la zona de cerca s'ha mogut cap al sud, que és cap a on es pot haver mogut l'aparell per culpa del temps que fa a la zona de l'accident.

A més de l'Exèrcit de l'Aire i Salvament Marítim, la Guàrdia Civil s'ha fet càrrec també de les investigacions inicials del sinistre.