La jove mèdica birmana Nang Mwe San va voler complir el seu somni de ser model, però els seus exuberants posats a Facebook van fer que perdés la seva llicència per exercir la medicina, la qual cosa ha obert una forta polèmica al país asiàtic.

La jove vol tornar a exercir la medicina

La model de 29 anys assegura que l'entristeix molt i la disgusta perquè encara vol treballar com a metgessa en el futur i va invertir molt temps per aconseguir la llicenciatura. "Provaré d'aconseguir la meva llicència de nou", assegura.

La jove va exercir la medicina durant quatre anys

Després d'acabar la carrera, Nang Mwe San va exercir la medicina durant quatre anys, però fa dos va decidir emprendre una carrera com a model que inclou anuncis de televisió, portades de revistes de moda i fotografies a Facebook en les quals de vegades posa amb poca roba i en actituds que molts, a Birmània, troben excessivament provocatives.

L'opinió del Consell Metge de Birmània

La combinació entre ser model i metge al mateix temps, no li va agradar al Consell Mèdic de Birmània, que el passat 3 de juny li va enviar una carta notificant-li que revocava la seva llicència per considerar que les seves fotos i vídeos "contravenen la tradició birmana", després d'haver advertit la jove el gener que no podia dedicar-se a ambdues activitats.

La reacció a les xarxes socials

Nang Mwe San, que viu amb els seus pares en el centre de Rangun, la principal ciutat del país, compta amb més de mig milió de seguidors a Facebook. Va publicar la carta del Consell Metge de Birmània a la seva pàgina de la xarxa social i milers d'internautes van reaccionar amb gairebé sis mil comentaris, molts donant-li suport a ella, però d'altres defensant la decisió del Consell.

Nang Mwe 2

Nang Mwe San / Efe

La transició de Birmània

Birmània va iniciar fa vuit anys la seva transició a la democràcia després de gairebé cinc decennis de dictadura militar durant els quals el país va estar tancat i barrat i els birmans tenien poc accés a informació procedent d'altres països.
Durant la transició, l'ús de telèfons mòbils i internet, fins fa poc a l'abast de molt pocs, es va estendre d'una forma vertiginosa i en l'actualitat hi ha gairebé vint milions d'usuaris de Facebook, la xarxa social amb més èxit entre els 53 milions d'habitants de Birmània, el que ha suposat un gran impacte en un país que havia estat gairebé totalment aïllat durant mig segle.