El professor de gralla a qui tothom confiava la canalla i era respectat i estimat a Sabadell i altres pobles del Vallès en diversos grups de cultura popular és un monstre. És Joan B., un home que ara està acusat de diversos delictes d'abusos i d'agressions sexuals a nens i nenes menors d'edat durant gairebé vint anys. El cas es va conèixer aquest passat 25 de novembre, quan l'Ajuntament d'Ullastrell, on feia classes, va denunciar el cas per intentar trobar noves víctimes.

El primer cas, que va obrir la porta a les denúncies —i que va permetre detenir-lo tot i que va ser posat en llibertat el passat mes de febrer— va ser una dona que quan tenia 15 anys va ser violada fins a tres cops per aquest home que li feia classes de gralla.

Denunciat després d'anys

La noia en aquell moment no ho va denunciar, però passat el temps, i en saber que el seu violador (presumpte, de moment) encara feia classes a menors d'edat, va posar en alerta l'ajuntament d'Ullastrell, al Vallès. Els Mossos van detenir el professor, però el jutge el va deixar en llibertat amb càrrecs. Ara viu amagat a Sabadell, segons algunes fonts.

Fins ara, tot i que pel perfil de depredador sexual que té Joan B. es creu que podrien ser més, onze persones han denunciat casos d'abús o de violació, que estan investigant dos jutjats, a Sabadell i a Terrassa.

Joan B., ben considerat i ara amagat a Sabadell

La primera violació va ser d'una noia de 15 anys a Barberà del Vallès, quan ell, que era professor de gralla, tenia 30 anys. Els fets s'han anat repetint, i entre totes les víctimes, on n'hi ha més és a Ullastrell, on el professor va violar, presumptament, sis nenes menors d'edat. En el negre currículum d'aquest presumpte monstre també hi ha abusos sexuals a com a mínim un nen.

ELCASO JoanBallester timbal

L'acusat, en una imatge d'arxiu.

La primera agressió sexual denunciada va passar, sempre segons la versió de la víctima, l'any 2005. Posteriorment aquest home va donar classes durant 15 anys als grallers de la colla d'Ullastrell. Sempre seguia el mateix patró: es guanyava la confiança de les criatures i després, aprofitant el contacte físic amb els alumnes, acabava perpetrant les agressions sexuals.

L'home era molt conegut al poble i des de principis d'any, arran de la denúncia d'aquesta dona, va deixar de col·laborar amb la colla. Després van saber que la policia l'havia detingut i que s'havia traslladat a Sabadell, on ara espera que arribin els judicis, si així ho creuen oportú els jutges que porten el cas, durant els pròxims mesos.

Més víctimes

L'advocada Marta Llobet, que porta l'acusació de l'ajuntament i la víctima més greu, ha obert un compte de correu electrònic perquè li arribin directament els casos de noves víctimes: [email protected]. Ja han arribat peticions d'informació sobre el cas i alguns possibles casos, que ara s'hauran d'investigar i incloure a la denúncia que ja s'ha fet contra Joan B.

ELCASO JoanBallester gralles

Joan B., al centre de la fotografia, amb els seus excompanys de colla.

Nega els fets

Tot i això, Joan B. nega els fets. Assegura que coneix les víctimes i que havien estat alumnes seves de les classes de gralla en diversos grups de cultura popular, però que mai va fer res fora de la llei. El seu advocat, en declaracions a TV3, assegura que el seu client tampoc creu que hagi fet mai res "reprovable moralment". La justícia ho haurà de dirimir.