La crisi del coronavirus és una finestra d'oportunitat per sectors de la societat que tenen com a objectiu desestabilitzar el sistema i també els governs que no són de la seva corda.

Les restriccions que han aprovat els governs han estat molt criticades, per la seva duresa i efectivitat, i això ha desenvolupat un moviment negacionista, que no només posa en dubte la gestió que han fet els governs de la pandèmia, que creuen que l'han convertit en un 1984 orwel·lià, sinó que també arriben a assegurar que la malaltia no existeix. Les dades no avalen aquesta última teoria, però el debat és complicat.

I és en aquest moviment negacionista que alguns grups d'extrema dreta han buscat entrar-hi per tal de desestabilitzar governs. Segons detalla en un informe de final de 2020 de la Interpol, grups d'aquesta ideologia "han intentat treure profit del Covid-19, guanyar diners, reforçar la seva base i alimentar la divisió", en paraules textuals de Jürgen Stock, secretari general de la Interpol, una organització policial en l'àmbit internacional.

L'extrema dreta vampiritza el negacionisme per crear tensió

La presència de partidaris d'extrema dreta en activitats contra la gestió o la mateixa malaltia del coronavirus en un nombre creixent de països occidentals il·lustra els intents d'utilitzar la pandèmia per explotar divisions, assegura l'informe de la Interpol.

Sant Jaume - Sergi Alcazar

Agents de la BRIMO dels Mossos a la zona de Sant Jaume, durant els aldarulls contra la Covid-19 / Sergi Alcázar

Les policies d'arreu del món, assegura aquesta organització, han de vetllar per evitar que els grups d'extrema dreta radicalitzin els moviments socials contraris a la Covid-19. Asseguren que busquen l'enfrontament contra les autoritats o també accions violentes contra grups d'ideologia contrària, com grups d'esquerra. Des de la Interpol es creu que com més restriccions es faci per evitar la propagació del coronavirus, més accions d'aquests grups d'extrema dreta es poden registrar.

L'extrema dreta va coordinar els aldarulls a Barcelona

La realitat detectada a Catalunya sembla donar la raó a aquest informe redactat i publicat per la Interpol. El 30 d'octubre una manifestació que es va fer a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, davant de la seu del Govern de Catalunya, va acabar amb greus aldarulls i desordres públics pels carrers del centre de la capital.

Després de diverses setmanes d'investigació, els Mossos d'Esquadra, sota la batuta de la Comissaria General d'Informació, van detenir tretze persones vinculades a grups d'extrema dreta i radicals del FC Barcelona, els coneguts com Boixos Nois, tal com va avançar ElCaso.cat.

La policia catalana va poder relacionar els integrants d'aquests grupuscles violents amb la coordinació dels aldarulls que es van registrar aquella tarda calenta pels carrers de Barcelona.