Alerta a tot el territori català per l'aparició de la borrasca Filomena. En aquest context, el Departament d'Interior avisa que l'episodi de mal temps durant els pròxims dies serà "sever" i "molt generalitzat" i demana "quedar-se a casa". El pitjor moment serà demà, dissabte, quan nevarà a qualsevol cota.

Interior damana confinar-se per la borrasca Filomena

Les autoritats han advertit que l'episodi de mal temps que es preveu aquest cap de setmana a tot territori català serà molt advers i, per tant, "són dies perquè tots ens quedem a casa", ha dit en roda de premsa el conseller Miquel Sàmper. Alhora, el conseller ha cridat a no fer desplaçaments innecessaris. Només si es tracten de moviments inajornables.

El director del Servei Meteorològic de Catalunya, Eliseu Vilaclara, ha demanat "molta precaució" davant del "còctel" de neu, vent, pluja i mala mar que s'aproxima. Vilaclara ha detallat que la nevada començarà aproximadament aquest vespre pel sud de Catalunya, amb una cota de neu de 0 metres, però a la matinada s'estendrà ràpidament i afectarà "tot el país".

Neu 2021 / ACN

Interior demana no sortir de cas per la borrasca Filomena / ACN

Serà a partir del migdia de dissabte quan la nevada tendirà a pujar de cota. Hi haurà una gran variabilitat territorial en les cotes de neu, tot i que a la major part de l'interior estarà nevant tot el dia. També es preveu un temporal marítim acompanyat de ratxes fortes de vent de component est. 

De Terres de l'Ebre a tot el territori

Durant els pròxims dies, les precipitacions es concentraran majoritàriament de matinada i avançaran de sud a nord, des de les Terres de l'Ebre fins a estendre's per tot el territori.

Principalment, les alertes es concentren entre aquest divendres i dissabte. Diumenge la situació encara pot ser d'inestabilitat, però les nevades es preveuen sobretot en zones muntanyoses.

Demà dissabte, alerta vermella

La neu pot caure a gairebé totes les comarques d'interior i fins i tot també al prelitoral. Si bé la cota de neu es preveu que es mantingui per sobre dels 200 metres, la previsió per dissabte és que podria nevar en alguns punts -sobretot a Tarragona- en cota zero. 

Així doncs, serà a partir de demà quan l'alerta vermella es dispararà a gran part del país. S'esperen precipitacions durant tota la jornada: s'acumularan quantitats de precipitació abundants al terç sud i en zones de muntanya del prelitoral, puntualment molt abundants al massís del Port. A l'interior de la meitat sud del país, nevarà en qualsevol cota, tot i que a la tarda podrà pujar als 400 metres. Al litoral podrà nevar en cotes de només 200 metres durant la matinada i la cota anirà pujant fins als 400 metres al nord-est del país i als 800 metres a la resta.

Dispositiu especial 

De moment, el Procicat ja ha activat els plans NEUCAT, VENTCAT i INUNCAT, tots en fase d'alerta. També hi ha dispositius previstos de FGC i Renfe i es pretendrà que estiguin garantits els serveis bàsics de gas i electricitat.

Neu Falset / ACN

Dispositiu especial per evitar accidents per les nevades / ACN

A més, davant les previsions de les properes hores, s'ha reordenat el dispositiu dels Mossos, fins ara centrat principalment a vetllar pel compliment del confinament municipal. Segons ha explicat el comissari Joan Carles Molinero, hi haurà punts de control estratègics arreu de la xarxa viària que s'aniran modificant segons evolucioni la situació meteorològica

Molinero també ha recordat a la ciutadania la recomanació d'informar-se sobre el temps abans de sortir de casa, així com dur el vehicle en condicions i amb les cadenes posades si és necessari.