El 8 de gener del 2018 va acabar tot. Una nena de 15 anys d'un institut de Barcelona explotava davant del seu professor i de la cap d'estudis del centre per explicar l'infern que havia viscut a casa seva des de feia anys, concretament, d'ençà que en tenia sis.

Plorant i gairebé sense poder parlar, va explicar que el seu pare, de nacionalitat boliviana i de 49 anys a l'actualitat, havia abusat sexualment d'ella des de petita i que els darrers mesos també havia mantingut relacions sexuals amb ella, sempre sense consentiment i molt violentes.

Fins i tot, l'estiu del 2018, la noia va haver d'avortar després d'haver estat, presumptament, violada pel seu pare i haver-la deixat embarassada. Dels abusos sexuals continuats i de les violacions repetides és del que està acusat ara Arnulfo R.B., que s'enfronta a una pena de 27 anys de presó.

arnulfo abuso agression sexual barcelona

El pare de la nena, al banc dels acusats, durant el judici contra ell. / Guillem RS

La nena va patir, segons va explicar ella, els abusos i violacions durant nou anys. El pare, presumptament, la tenia amenaçada per si explicava alguna cosa a la seva mare, amb qui ella, la menor, tenia molt bona relació. La noia va assegurar durant la fase d'instrucció que tenia por que la seva mare no la cregués i que per això no va explicar res i que no ho va fer fins que "no va poder més".

Silenci de la nena, de la mare i del pare

Quan el centre educatiu va saber la història, va activar el protocol contra l'abús sexual i va portar la nena a un centre hospitalari on va ser atesa per una educadora social. La noia va repetir la història igual com l'havia explicat als professors. I la va tornar a repetir davant dels Mossos d'Esquadra quan la mare i ella van anar a presentar la denúncia. Però va ser el darrer cop que ho va fer.

En les diferents fases d'instrucció del cas i també durant el judici que s'ha celebrat aquest dimecres a l'Audiència Provincial de Barcelona, la nena no ha volgut declarar contra el seu pare. No ha tornat a explicar què li va fer, segons havia denunciat ella mateixa, el seu pare. S'ha acollit al dret a no declarar.

El mateix ha fet ell, que només ha mogut el cap quan la presidenta del tribunal li ha recordat que tenia aquest dret constitucional de no contestar a cap pregunta. I tampoc ho ha fet la mare de la nena i encara actual parella de l'home ―que està a presó provisional des del 12 de gener del 2018―; la llei també permet evitar declarar contra una persona amb qui tens una relació de primer grau.

El testimoni dels Mossos

Durant el judici sí que ha declarat l'agent dels Mossos que va instruir part de la investigació contra l'home i que va prendre declaració a la nena. Ha recordat que la noia va explicar com el seu pare li feia, presumptament, tocaments vaginals des dels sis anys i sempre li deia que no havia de dir res a ningú.

També ha relatat com la nena li va explicar que quan va començar a tenir la menstruació l'home va començar a violar-la amb penetració. "Eren molt violentes", segons l'agent dels Mossos: "Va explicar que el seu pare li agafava les mans amb molta força". Va ser en una d'aquestes presumptes violacions que va denunciar la menor d'edat que es va quedar embarassada del seu pare.

Ella ho va dir al pare i li van explicar a la mare que la nena havia tingut relacions sexuals amb un noi de la seva edat, de manera consentida, però que volia avortar, i ho van fer en una clínica de Sants. Va ser l'estiu del 2018, al mes d'agost. Des de llavors que, tal com va denunciar la nena, el seu pare no va tornar a abusar d'ella. El gener va explotar i ho va explicar tot.

La fiscalia demana 27 anys de presó

Tot i la no declaració de l'acusat, de la víctima ni de la mare, la fiscalia no ha modificat la seva petició de pena contra l'home i ha demanat al tribunal que tingui en compte les proves indiciàries que s'han fet durant la instrucció per condemnar Arnulfo R.B. a 27 anys de presó per ser l'autor, segons la fiscalia, dels delictes d'abús sexual a menor continuat i d'agressió sexual amb penetració continuada a menor.

La fiscalia també demana una pena de llibertat vigilada de 10 anys quan l'home surti de la presó. La fiscalia creu que la nena ha "viscut amb el seu enemic número 1 a casa seva durant anys" i que s'ha de vetllar per la seva protecció.

La defensa demana l'absolució

Per la seva banda, la defensa de l'home demana l'absolució en assegurar que durant el judici no s'han pogut provar ni els abusos sexuals ni l'agressió sexual. Per l'advocat de l'home, el jutge que va portar el cas abans d'arribar a l'Audiència Provincial no va practicar cap prova que permetés provar els fets i ha lamentat que no s'hagués revisat l'historial mèdic de la menor des dels sis anys per intentar detectar algun abús sexual durant aquest temps.

L'advocat també ha destacat que l'acusat va autoritzar les proves d'ADN tot i que, finalment, després de poder accedir a la clínica on es va fer l'avortament de la noia menor d'edat, no es van poder comparar les dades, ja que ja havien estat destruïdes. "Si no fos innocent, en cap cas hagués acceptat fer-se aquestes proves, que l'haurien incriminat", ha explicat en les conclusions finals de les parts. La defensa ha explicat a ElCaso.cat que esperen l'absolució després de la no declaració de la nena i també per la falta de proves.