L'incendi forestal de la Ribera d'Ebre ja ha afectat 6.500 hectàrees, de les quals se n'haurien calcinat unes 4.000 segons les últimes estimacions, amb un total de 53 persones evacuades. Protecció Civil ha elevat a fase d'emergència el pla Infocat per aquest incendi, declarat ahir dimecres, a dos quarts de tres de la tarda.

43 dotacions terrestres i 15 mitjans aeris treballen contra rellotge per estabilitzar el foc, amb especial preocupació pel flanc dret, que avança cap a Les Garrigues, el Priorat i el Segrià. El costat esquerre ja ha quedat ancorat a la C-12, que actua de tallafocs. La Generalitat demana evitar desplaçaments innecessaris per la zona. En el total d'efectius que hi treballen s'inclouen quatre avions del Ministeri d'Agricultura i 230 efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME).

Hi ha especial preocupació pel flanc dret

 

Els equips d'extinció han dividit el flanc dret en dos sectors: el nord i el sud. L'estratègia, en aquests moments, passa per prioritzar aquesta última. "És la zona més crítica que tenim en aquesta finestra d'intervenció", ha assegurat el cap d'intervenció de bombers, Antonio Ramos. Posteriorment, els esforços es concentraran en l'ancoratge del sector nord d'aquest flanc dret. 

Ramos ha reiterat el missatge, adreçat a la població i, especialment, als propietaris de masies o habitatges a la zona, que no accedeixin a l'interior de la zona afectada. "Hem evacuat tot el perímetre de l'incendi. És molt important que es respecti i no hi entrin ciutadans i propietaris de masies perquè pot dificultar l'extinció i posar en perill vides. Ningú pot entrar al perímetre fins que el tinguem controlat", ha tancat.

"Pinta malament"

De moment, la xifra de persones evacuades ronda la cinquantena. Aquest passat dimecres a la nit, 26 han dormit a l'escola Enric Grau i Fontserè de Flix (Ribera d'Ebre), quatre a la població de Bovera (les Garrigues) i nou a Vinebre. Aquests últims, majoritàriament d'origen anglès, han estat traslladats aquest dijous al matí a l'escola de Flix, on seran reagrupats amb la resta de persones desallotjades. "Si la cosa anés a més, s'habilitaria un altre lloc a Maials", ha avançat l'alcaldessa de Vinebre i presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre.

Carim ha corroborat que l'evolució de l'incendi segueix sent "poc encoratjadora" perquè durant la nit no s'ha pogut fer l'avançament que haurien desitjat els Bombers. "L'incendi està molt actiu però estem treballant amb les mateixes previsions d'ahir, que no passi a les comarques veïnes del Priorat i el Segrià", ha apuntat. 

53 veïns desallotjats

S'han hagut de desallotjar alguns masos i un centenar de persones que estan a la zona de l'incendi, segons han explicat els Bombers. El vent que bufa a la zona, de component sud-est, les altes temperatures i la manca d'humitat dificulten les tasques d'extinció. Un granja de corders ha quedat completament calcinada.

Segons indiquen els Bombers, el foc ha començat prop del quilòmetre 10 de la carretera T-714, que va de Vinebre a la Torre de l'Espanyol. Ha evolucionat de forma molt ràpida, conduït pel vent que bufava a la zona, marinada reforçada, i saltant algunes pistes forestals i carreteres locals.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha assegurat que fa temps que Catalunya no s'enfronta a un incendi com aquest i, segons els càlculs del departament, podria arribar a les 20.000 hectàrees. El President de la Generalitat Quim Torra, per la seva part, ha prohibit les activitats a l'aire lliure per precaució. "No ens podem permetre un segon incendi així a Catalunya", ha dit.

incendi ribera

Imatge de l'incendi entre Torre de l'Espanyol i Vinebre / Bombers

S'han tallat cinc carreteres pel foc: la T-714, la T-2237, la T-703, la C-233 i la C-12, aquesta última entre Maials i Flix. La zona de l'incendi té molt de potencial i els Bombers treballen contra rellotge per intentar controlar les flames. "El vent no ha ajudat i és una desgràcia", assenyalava l'alcalde de Torre de l'Espanyol, que també ha indicat que s'estan fent confinaments preventius. 

Els Bombers han desplegat a la zona el Centre de Comandament Avançat (CCB) per coordinar tot el desplegament de dotacions dels Bombers. Entre els mitjans aeris que treballen a l'incendi hi ha helicòpters de comandament, helicòpters bombarders i avions de vigilància i atac. També hi ha avions de vigilància i atac del Ministeri de Pesca i Alimentació i està previst que se n'incorporin més des d'aquesta administració.

L'origen de l'incendi: el fem de la Granja Carlets

Els Agents Rurals creuen que l'incendi de la Ribera d'Ebre hauria començat al femer de la Granja Carlets, al terme municipal de la Torre de l'Espanyol. Segons explicava aquest matí des del centre de comandament de Bombers a Vinebre el director general dels Agents Rurals, Marc Costa, la principal hipòtesi és que l'origen del foc ha estat l'autocombustió del femer, que no complia amb la normativa vigent.

"Els femers han de tenir una base i altres condicions pensades a nivell de gestió de residus, condicions que ajuden a la prevenció d'incendis. Aquest no complia cap requisit de la normativa actual en explotacions ramaderes" assegurava Costa a ElCaso.cat.

Reforç amb maquinària pesada

A més, els Bombers han activat maquinària pesada que també s'incorporarà a les tasques d’extinció. A banda de les dotacions dels Bombers, quatre patrulles de Seguretat Ciutadana i tres binomis ARRO dels Mossos d'Esquadra també col·laboren en les tasques d'extinció de l'incendi forestal. A més, també hi actuen Agrupacions de Defensa Forestal, SEM, Protecció Civil i cossos de Policia Local. Protecció Civil ha activat la fase de Prealerta del pla d'emergències Infocat.

Important risc d’incendi a tot el país

La Generalitat tancarà a partir de demà els accessos als massissos de Montsec, Montsant i Ports de Tortosa en disparar-se el risc d'incendi per l'onada de calor extrem que afronta Catalunya, després que els últims tres dies s'han registrat 416 focs forestals en tota la comunitat.

Amb la previsió que l'onada de calor elevi els termòmetres a temperatures extremes tres dies consecutius, la Generalitat ha acordat mantenir la prealerta del pla d'incendis, tancar els accessos a aquests tres massissos muntanyosos i anul·lar algunes rutes d'activitats juvenils, segons ha informat Protecció Civil.