La fotografia és devastadora. El Sam, un nen de 5 anys, sopa pasta a la carbonara d'un tros de cartró a terra.

Aquesta trista imatge ve des de Dublin, Irlanda. El grup de voluntaris The Homeless Street Cafe l'ha penjat a les xarxes socials com a denúncia de la vida a què es veuen avocats milers de nens cada dia.

Una situació ordinària

Denise Carroll, una de les voluntàries d'aquest grup, assenyala que veuen nens al carrer la majoria de les nits que surten. The Homeless Street Cafe es dedica a proveir aliments i beure a les persones que viuen al carrer.

"Els seus pobres pares no poden cuinar a les seves cases, i tampoc poden menjar a restaurants cada nit. Per això fan el possible per oferir menjar casolà als seus fills", assegura, en una entrevista a The Independent.

Els voluntaris, afectats per aquesta dura realitat

Segons indica Carroll, la fotografia del Sam representa la realitat dels 4.000 nens sense llar. Imatges com aquesta, per desgràcia, les veuen cada nit que surten.

"Et fas més fort a mesura que passen les setmanes", diu Carroll, que, a més, és infermera. I continua: "Hi ha nits que tens la guàrdia baixa, i és aleshores quan t'afecta molt... És un sentiment de desesperació".

I és que, la mateixa nit que van fer la foto, assegura que van veure: nens asseguts menjant a terra, una dona sense sostre que havia estat violada per un grup d'homes i un home amagat i dormint al seu sac sota un fanal, entre d'altres.

Menjant a baixes temperatures

Segons el post que el grup de voluntaris va publicar a Facebook, la nit que el petit Sam (i tants altres) menjaven a terra, estaven a 4 °C a la capital irlandesa.

"Ho podem acceptar realment, això?", es pregunta, desesperançada, Carroll. Una pregunta que pronuncia en obert, incitant a la ciutadania a reflexionar.

Augment dels sensesostre a la ciutat

Els voluntaris de The Homeless Street Cafe serveixen menjar a, almenys, 200 persones cada setmana. I, tot i els grans esforços que fan, no són suficient.

A Irlanda hi ha uns 8.216 adults i 3.848 nens considerats sense llar. Segons l'ONG Homeless Charity Focus Ireland, hi ha hagut un augment de les persones sense llar en els últims anys. De fet, des del 2014, hi ha hagut un increment del 348%.

I afegeixen, de forma devastadora: "Les dones i els nens allotjats en refugis de violència domèstica no estan inclosos en aquests recomptes".