Jozef Dudek tenia 2 anys quan el mes de maig de 2017 va morir asfixiat en caure-li una calaixera de la sèrie Malm d’Ikea. L’article havia estat retirat un any abans després de la mort de vuit nens més per causes semblants.

Asfixiat sota la calaixera 

L’accident es va produir al domicili de la víctima, a l’estat de Califòrnia (EEUU) quan Jozef es va enfilar a la calaixera, que va cedir, va bolcar i va caure damunt el coll del menor. Els pares van arribar massa tard i es van trobar el seu fill mort sota la calaixera.

Indemnització milionària

A partir d’aquell moment, Joleen i Craig Dudek, els pares de Jozef, van iniciar una campanya per portar Ikea davant la justícia per vendre mobles que no eren segurs. Dos anys i mig després han aconseguit que la companyia sueca els hi pagui una indemnització de 41,6 milions d’euros, la més gran en la història dels Estats Units en un cas d’aquestes característiques.

Prueba cómoda Malm / AFP

Prova d'estabilitat de la calaixera Malm de Ikea / AFP

Producte retirat del mercat

La situació és encara més greu perquè Ikea havia retirat del mercat les calaixeres de la marca Malm després de la mort de vuit nens als Estats Units per causes molt semblants.

El problema del moble, de 32 quilos de pes, és que no era estable amb els calaixos oberts, fet que provocava que caigués cap endavant si no estava ancorat a la paret.

Els pares cediran part de la indemnització

Els pares del Jozef han anunciat que destinarà un milió d’euros de la indemnització a grups de defensa dels consumidors amb productes de la llar perillosos per als nens. Per la seva banda, Ikea ha expressat la seva intenció de seguir treballant per millorar la seguretat de tots els seus productes.

Els mobles de la gama Malm sempre han tingut problemes per culpa de la seva inestabilitat. L’any 2016 Ikea va haver d’oferir reemborsaments complerts o regalar kits d’ancoratge.