Per primer cop un huracà de categoria cinc, batejat amb el nom de Lorenzo, amb vents sostinguts de 250 kilòmetres per hora, arriba amb tanta força a l'est de l’Atlàntic. Ara s’apropa a Àfrica i Europa.

Gran potència

“S’espera que es mogui a prop o justament a l’oest de les Açores entre el dimarts i el dimecres a la nit”, segons indica el Centre Nacional d’Huracans d’Estats Units (NOA). I tot i que els vents han afluixat, el Lorenzo pot arribar a les Açores amb categoria dos, vents de 200 km/h i una marea ciclònica que podria provocar onades de fins a 16 metres. El pas de l'huracà per les illes portugueses deixarà aiguats de fins a 200 l/m2 a les Açores entre dimarts i dimecres. La pluja podria causar inundacions potencialment mortals a la part occidental de les Açores.

Al Regne Unit es preparen també per l'arribada del Lorenzo, amb diverses alertes grogues per risc d'inundacions i fortes pluges. L'huracà portarà fortes tempestes i ventades al país anglosaxó.

Com i quan afectarà la Península?

La Península es podria veure afectada per grans marees, terribles onades, ventades molt fortes i pluges molt intenses. La zona més amenaçada és la de Galícia

Ventades i refrescada a Catalunya

A Catalunya, pràcticament no notarem res. L'únic canvi que notarem aquesta setmana seran les fortes ventades que tindrem entre dimecres i dijous amb una baixada de les temperatures. La tramuntana i el mestral presentaran ratxes clarament superiors als 100 km/h, sobretot als dos extrems del país. Així doncs, les comarques on apretarà més el vent seran l'Empordà, les Terres de l'Ebre, també el Pla de Lleida i la mateixa ciutat de Barcelona.

Lorenzo és el cinquè gran huracà de la temporada atlàntica 2019, i el més important a la zona des del 1989. Lorenzo serà una de les tempestes tropicals més fortes d'Europa, tot i que les conseqüències del seu pas pel continent encara no es poden predir.

Pendents de l'evolució

El que pugui passar a diferents zones d'Europa a partir de mitjans de setmana continua sent una incògnita. Ho seguirem de prop i informarem puntualment de les previsions més actualitzades a mesura que avanci la setmana.