Netejar els diners no és una bona idea, encara que sigui per desinfectar-los de possibles rastres de coronavirus (no se sap mai). Posar-los a la rentadora perquè quedin més nets, ja és directament una molt mala idea i és precisament això el que va fer home i el resultat va ser un desastre. Un desastre caríssim.

Nets com una patena

El protagonista va ser un ciutadà de Corea del Sud, veí de la localitat d’Ansan, a prop de Seül. Davant la psicosi que es podia contagiar tocant els bitllets, no se li va acudir res més que posar-los a la rentadora perquè quedessin nets com una patena. Però no van ser els quatre o cinc bitllets que podia dur a la butxaca, en van ser uns quants més.

La quantitat no es va especificar, el que sí se sap és que eren bitllets de 50.000 wons, que equivaldria a uns 35 euros. Veient el desastre, l'home va anar al Banc Central de Corea del Sud per preguntar si li podien canviar els diners nets, però inservibles, per uns de nous.

Banco de Corea del Sur / Wikipedia

L'home va anar al Banc Central de Corea del Sud per demanar si podia canviar els diners que havia posat a la rentadora / Wikipedia

Una pèrdua considerable

Hi ha unes normes bancàries que determinen que l'intercanvi de bitllets danyats, mutilats o contaminats, es canvien per la meitat del seu valor. Un funcionari del banc va explicar que li van canviar un total de 507 bitllets de 50.000 wons, el que equival a més de 25 milions, prop de 18.000 euros.

El funcionari del Banc de Corea del Sud va detallar que l’entitat no compta el nombre de bitllets que no pot canviar, perquè el dany és massa gran. Per tant, és impossible saber la quantitat de diners que l’home havia posat a la rentadora, només es va dir que la pèrdua era considerable.

La quantitat que el Banc Central ha de canviar en una situació com aquesta depèn de la gravetat dels danys que pateixen els bitllets. El banc pot proporcionar la nova moneda al seu valor nominal si el dany és mínim, però si és significatiu, el pot canviar a meitat del seu valor, o fins i tot no canviar-lo.

Per tant, es pot dir que el previngut home encara va tenir sort, ja que no va perdre tots els diners que havia rebut per part de parents i amics com a mostra de condol durant un funeral familiar.

Dinero quemado / Banco de Corea

Així van quedar els bitllets que un altre home va posar al microones per desinfectar-los de possibles rastres de coronavirus / Banc de Corea del Sud

El microones tampoc serveix

Aquest cas, però, no és únic. Segons el Banc Central de Corea del Sud, fa uns mesos una altra persona va posar els bitllets en un microones perquè patia d’un hipotètic contagi de coronavirus.

En aquella ocasió el banc li va canviar els bitllets danyats per 5,2 milions de wons, uns 3.700 euros. No va perdre tants diners com l’home que va utilitzar la rentadora, però sí que la pèrdua també fa mal.

Per si de cas, el Banc Central de Corea de Sud ha aconsellat a la gent que no utilitzi el microones o la rentadora per esterilitzar els diners; segurament quedaran nets, però no els hi serviran de res.