“Anava seguint els meus gossos i de sobte vaig veure que tenia la jaqueta plena de vespes. En vaig matar unes quantes, però de seguida ja em vaig sentir marejat”. Aquest és el testimoni de Manuel, un home de 69 anys d’Oroso, prop de Santiago de Compostel·la, que fa uns dies va patir un atac de vespes asiàtiques – o velutines – després de trepitjar-ne un niu.

L’home és caçador i va sortir a fer un volt amb els seus tres gossos – Toni, Lila i Chispa – abans que comencés la temporada de la caça del conill. Quan va sortir un moment de la pista per la què caminava, les vespes van començar a atacar-lo: acabava de trepitjar un niu que hi havia ocult entre les plantes.

Tot i arribar a matar-ne unes quantes i a treure’s la jaqueta, on hi havia desenes d’insectes, no va poder evitar les picades, i va començar a sentir-se marejat fins al punt de perdre el coneixement: es va quedar estès a la vora del camí.

manuel avispas velutinas TVG

El Manuel, amb un dels insectes que el van picar / TVG

Els gossos van intentar salvar-lo

Els gossos, segons ha explicat a Televisión de Galicia, van ajudar a salvar-li la vida. “Es van quedar al meu costat, llepant-me les mans, passant-me el morro per intentar despertar-me... si m’hagués mort, s’haguessin quedat aquí protegint-me”, assegura Manuel.

Pocs minuts després de l’atac, un company se’l va trobar estès a terra, convulsionant i sense força per aixecar-se. Va anar a avisar l’Elisa, la dona de la víctima, perquè avisés els serveis d’emergències.

Un helicòpter es va traslladar a casa de l’home, on els metges van atendre’l i el van medicar. “Quan se’l van endur em vaig quedar més tranquil·la, però pensava que es moria”, ha assegurat la dona.

L’helicòpter va traslladar el Manuel a l’hospital de Santiago, on va quedar ingressat durant una nit. Segons ha explicat, les vespes asiàtiques ja l’havien atacat la passada primavera, però amb una injecció n’havia tingut prou. Ara, però, ha passat la que, diu, ha estat la primera nit ingressat de la seva vida, després del que també ha estat el primer viatge en helicòpter, tot i que amb prou feines se’n va assabentar perquè estava “grogui”.