Un home ha estat begut durant més de sis anys sense haver consumit cap gota d'alcohol. Una estranya síndrome ha convertit el seu organisme en una espècie de fàbrica de cervesa que li ha provocat pèrdua de memòria, depressió, comportament agressiu i canvis mentals.

Aquests símptomes van començar uns mesos abans i després que finalitzés una teràpia amb antibiòtics per una lesió a un polze el 2011, segons revela la revista New Scientist. Diversos metges van intentar identificar les causes del problema, però sense èxit. L'home fins i tot va recórrer a un psiquiatre, que el va tractar amb antidepressius sense resultats.

L'home va ser arrestat per conduir ebri encara que va insistir que no havia begut

 

Així les coses, el seu estat de salut es va deteriorar i, fins i tot, un matí va ser arrestat per presumpta conducció en estat d'embriaguesa. Les proves clíniques van revelar un nivell d'alcohol en sang de 200 mil·ligrams per decilitre (mg/dL), un valor equivalent al consum aproximat de 10 cerveses i capaç de produir confusió, desorientació, dificultat de parlar i deteriorament de l'equilibri. El pacient, que abans de la seva ferida al dit havia estat un bevedor social i després es va abstenir per complet del consum de begudes alcohòliques, va insistir que estava sobri. Tanmateix, el personal mèdic es va negar a creure'l, segons British Medical Journal.

Posteriorment, va buscar tractament en una clínica de l'estat d'Ohio, on noves proves de laboratori van revelar la presència al seu intestí de 'Saccharomyces cerevisiae', un fong unicel·lular conegut com a llevat de cervesa, capaç de fermentar carbohidrats i convertir-los en etanol.

Aquest resultat va demostrar que patia de la síndrome de fermentació intestinal (ABS, per les seves sigles en anglès), una malaltia rara vegada diagnosticada en la qual es produeixen quantitats intoxicants d'etanol dins del sistema digestiu. Va ser sotmès a una estricta dieta lliure de carbohidrats, però no se li va prescriure cap teràpia antimicòtica.

Reaparició dels símptomes

Encara que els seus símptomes d'embriaguesa van disminuir amb el tractament, més endavant van reaparèixer de forma intermitent. En un dels episodis més greus l'home va tenir una caiguda que li va causar un sagnat intracranial i, malgrat ser tractat, els nivells d'alcohol a la seva sang (400 mg/dl) continuaven sense disminuir.

Els investigadors van aconseguir trobar un tractament i alliberar-lo de les conseqüències de la malaltia

 

Finalment, el nord-americà va recórrer a experts de la Universitat de Richmond (Virgínia), que van associar els símptomes a la seva prèvia exposició a antibiòtics i van decidir utilitzar una combinació de teràpies antifúngiques i probiòtics per tractar la microflora intestinal.

El pacient no només es va alliberar de les incòmodes conseqüències, sinó que també va dissipar els dubtes i incredulitat dels qui l'envoltaven. "Aproximadament un any i mig després, ha reprès el seu estil de vida anterior, inclosa una dieta normal, mentre continua comprovant esporàdicament els seus nivells d'alcohol," han ressaltat els investigadors.