La Guàrdia Civil ha detingut tres joves procedents d'Albània acusats de robar amb tècniques que podien ser considerades "paramilitars" a tretze habitatges de Cantàbria i possiblement en una trentena a Bizkaia, als que també es relaciona amb grups dedicats a la immigració irregular.

En una nota, l'esmentat cos policial ha informat que ha desarticulat aquest grup organitzat per cometre robatoris amb força en cases de les localitats de Bárcena de Cicero, Junta de Voto i Güemes, i s'investiga la seva participació en una trentena de fets similars al País Basc i ha avançat la possibilitat de més detencions.

De 23 i 25 anys

Els arrestats, K.C., E.P i A.M., dos d'ells de 23 anys i un altre de 25 anys, residien en una habitació rellogada al municipi biscaí de Barakaldo.

Segons els investigadors, "durant el dia estaven establerts entre els grups d'origen albanès que ronden pels voltants del port de Bilbao" i havien estat identificats a l'interior del mateix.

A mitja tarda, aquests tres joves "es reunien per dirigir-se a zones aïllades per a suposadament perpetrar robatoris en habitatges, no discriminant si estaven habitades o, no si bé s'han constatat casos de violència".

La Guàrdia Civil i l'Ertzaina havien col·laborat intercanviant informació sobre aquest grup al voltant d'una investigació sobre joves naturals d'Albània, relacionats amb la immigració irregular per accedir al Regne Unit des dels ports de Bilbao o Santander.

Així mateix, van indagar si podien tenir altres pràctiques delictives com el robatori en habitatges i van comprovar que a finals de setembre es van cometre sis robatoris a l'interior d'habitatges situats a les localitats càntabres de Bárcena de Cicero i la Junta de Voto, així com uns altres set a la localitat de Güemes, en el terme municipal de Bareyo.

La major part dels habitatges en els moments dels robatoris es trobaven buides en aquell moment, tret de dues d'elles que en el moment del robatori tenien els seus habitants a l'interior i els lladres, en veure's descoberts, van escapar.

Tota la nit al bosc

Els joves eren traslladats de nit a zones aïllades de Cantàbria i País Basc on hi ha xalets i es quedaven a la intempèrie, amb roba adequada per mimetitzar-se al bosc i evitar la seva detecció, i a trenc d'alba eren recollits amb el botí obtingut durant la nit.

Dels habitatges robaven tant efectes d'escàs valor, com joies, diners i elements electrònics. La Guàrdia Civil va arrestar a finals d'octubre aquests tres joves i els va posar a disposició del Jutjat de Santoña.

En aquesta actuació es van intervenir efectes procedents dels robatoris delictius investigats, robes de camuflatge, i altres vestigis que estan sent analitzats conjuntament amb la Policia Autonòmica del País Basc. La Guàrdia Civil els investiga en relació amb una trentena de robatoris a Euskadi