La imatge de la granja de la família Jornet, a la Torre de l'Espanyol, aquest dijous és desoladora. L'incendi que crema la Ribera d'Ebre des d'aquest dimecres al migdia va arrasar completament el corral on aquests ramaders tenien prop de 200 ovelles. Els cossos sense vida dels animals s'apleguen calcinats a l'interior i encara es pot veure com surt fum de terra i de la maquinària consumida per les flames. 

El pare de Pau Jornet era a la granja quan el foc va començar a avançar fins al corral. "Ell va anar corrents cap al dipòsit que tenim aquí darrere per si calia ajudar els helicòpters a agafar l'aigua. El meu pare veia com les flames venien i no parava de trucar a tothom", explica el fill de la família.

 

Els intents de salvar la vida dels xais no van tenir èxit. Tot i deixar la porta del corral oberta, el ramader no va poder ajudar els animals a sortir de dins perquè ja tenia el foc a sobre. "Aquí tenim una explotació que és d'un gran valor tant emocional com econòmic, i el meu pare la va veure cremar", assenyala Jornet a ElCaso.cat.

Segons el jove, el balanç de pèrdues és de prop de 200 ovelles, quatre cavalls i un burro. "Podem posar un número a la pèrdua de diners, però la sentimental és incalculable", assegura emocionat. L'incendi també ha obligat a desallotjar a més de 100 persones.

En declaracions a TV3 el pare de Jornet ha lamentat, entre llàgrimes, que els bombers encara no s'hagin presentat a la granja per remullar el terreny —que encara treu fum—, i ha assegurat que almenys han perdut sis mesos de feina.

L'origen del foc hauria estat la negligència d'un granger a qui se li ha incendiat un femer que no complia amb la normativa vigent.

Una iniciativa solidària per ajudar el pastor de l'Ebre

La història ja ha tingut una gran resposta a la xarxa, de la qual ha sorgit una iniciativa solidària per mirar de reduir elsdanys. L'explotació familiar ramadera El Soler de n'Hug, de Prats de Lluçanès, ha impulsat una campanya per aconseguir que la de la Torre de l'Espanyol torni a tenir ovelles.

La piulada solidaria s'ha fet viral les últimes hores i alguns usuaris s'han compromès a ajudar-los col·laborant econòmicament o regalant xais.