L'espanyol Goyo Paniagua, que des de fa dos anys treballa com a bomber a Austràlia, ha vist de prop la destrucció del foc al sud-est del país, que viu la temporada d'incendis forestals més llarga de la seva història moderna.

Els incendis han causat 27 morts a tot el país, inclosos alguns bombers

 

Els incendis, que van començar al setembre i es van agreujar la Nit de Cap d'Any als estats de Victòria i Nova Gal·les del Sud, han causat 27 morts a tot el país, inclosos alguns bombers, i més de 2.000 habitatges han quedat calcinats.

"Aquest any, la temporada d'incendis ha començat molt aviat. No sé si algú es va poder imaginar que anava a ser tan llarga com ho està sent", explica Paniagua, un exempleat de banc nascut a Alcalá de Henares que es va mudar a Austràlia fa més de set anys.

EFE

El tinent Kynan Lang en l'escena on el seu tiet i el seu cosí van morir durant un incendi forestal a Isla Canguro / EFE

Testimoni de la destrucció

Paniagua, que sent una barreja d'orgull i humilitat per la seva tasca com a bomber, ha estat testimoni de la devastació deixada per les flames que cremen East Gippsland, un dels municipis declarats en estat de desastre la setmana passada i on s'ha ordenat l'evacuació de milers de persones per la proximitat de les flames.

A Bairnsdale, una localitat d'East Gippsland d'uns 15.000 habitants i situada a uns 280 quilòmetres a l'est de Melbourne, Paniagua va poder veure la destrucció causada pel poderós incendi que va arrasar amb aquesta zona el 30 de desembre passat.

"Veure les cases destruïdes i els cotxes fosos és molt impactant", confessa

 

"Una setmana abans estava al mateix lloc i mai no m'hagués pogut imaginar que anés a passar això: veure les cases destruïdes, però sobretot veure que una casa estava en bon estat i les següents tres completament destruïdes, els cotxes fosos. És molt impactant", confessa.

En la seva tasca com a bomber forestal, que se circumscriu a la protecció d'espais públics com els parcs o les reserves i molt poques vegades en la protecció de les propietats, també ha vist en algunes ocasions l'impacte en la fauna.

"Si els veus és una llàstima perquè si han patit cremades o que tenen cremades a prop de la boca és molt probable que els animals no vagin a sobreviure", explica l'espanyol, qui ha vist principalment coales afectats.

"M'imagino que els coales tracten de buscar refugi dalt dels arbres i moltes vegades no tenen temps de fugir", comenta en referir-se a aquest marsupial que és una de les principals víctimes dels incendis forestals, que es calcula que han afectat o matat a mil milions d'animals a Austràlia.

EFE

Un coala es refugia dalt d'un arbre / EFE

Bomber de contenció i prevenció

Paniagua subratlla que existeixen diverses classes de bombers i que ell es dedica a treballar moltes vegades en tasques, amb maquinàries o amb pales i altres eines, en el perímetre dels incendis creant o reforçant els tallafocs o evitant que els arbres caiguts es tornin a encendre.

"El que hem de fer és patrullar tot el perímetre del foc, assegurar-nos que res no estigui cremant i si trobem un arbre moltes vegades hem de cavar aquestes arrels i aquestes fulles perquè s'acabi", relata Paniagua, que va arribar a Austràlia a estudiar anglès.

El bomber reconeix que quan va veure els incendis es va atemorir

 

Encara que Paniagua insisteix que el seu treball és genial i no corre perill per totes les regulacions de seguretat laboral a Victòria, reconeix que el primer incendi que va veure a Austràlia el va atemorir.

"Record que anava conduint per la carretera i hi havia flames en el costat dret d'uns deu metres d'alt i queien brases a la carretera. Li vaig dir al meu company de cotxe: 'si el treball que hem de fer és allà, agafo el cotxe i dono la volta'", comenta Paniagua, que ara se sent confiat de la seva tasca.

"Prendràs un cafè i la gent te'l vol pagar, ens consideren herois"

 

Entre els riscos dels bombers hi ha, a més del foc, els accidents de trànsit als camins difícils pels quals han d'aventurar-se o la caiguda d'arbres, explica l'espanyol. Ser bomber a Austràlia en aquests moments de crisi és ser un heroi, encara que Paniagua no creu ser un d'ells perquè la seva vida no ha estat en risc, però se sent emocionat per les mostres d'agraïment dels australians.

"Moltes vegades prens un cafè i la gent te'l vol pagar i t'omples d'orgull sobretot perquè estàs fent alguna cosa per ajudar a la comunitat", afirma.

EFE

Un membre del Servei de Bombers Rurals de Nova Gal·les del Sud observant com els soldats de l'Exèrcit d'Austràlia aclareixen una ruta / EFE