L’incendi a la Ribera d’Ebre manté col·lapsats tots els equips d’emergències al sud del país. No hi ha prou mitjans si ara es declara un altre incendi. La situació és de màxim risc per l’onada de calor. Les pròximes hores són crucials.

"Hauríem d'encarar una situació molt problemàtica"

 

El president Quim Torra ho ha apuntat aquest matí i, aquest migdia, el Secretari General d’Interior, Brauli Duart, no ho ha dissimulat. Duart ha sigut clar. Temen un nou incendi. I en el cas que es produís estaríem en una situació “molt problemàtica”. Un incendi ara al nord de Catalunya seria mortal. No hi hauria prou mitjans per aturar els dos focs. Ni humans ni logístics.

“Estem tement tots que amb l’incendi de les Terres de l’Ebre ens trobéssim en una altra situació similar en un o més punts del territori. Hauríem d’encarar una situació molt problemàtica”, ha dit durant la roda de premsa que s’ha fet després del comitè tècnic de l’INFOCAT i el PROCICAT per l’onada de calor i en bona part centrat en l’incendi de la Ribera d’Ebre.

ACN

Reunió del Comitè Tècnic del Pla INFOCAT per l'onada de calor / ACN

No es descarta l'ajuda de bombers de fora

En cas de proclamar-se un nou incendi “s’haurien de repartir els efectius de la Ribera d’Ebre”, ha manifestat Duart. I amb preocupació i sense amagar la situació ha dit que “si es produís un altre incendi, tots els professionals que estan implicats haurien de multiplicar els seus esforços”.

L'indenci no està controlat ni ho estarà en les pròximes hores

 

També ha agraït els reforços de l’exèrcit i no s’ha tancat a rebre més ajuda de bombers de fora, com per exemple els Pompiers francesos, si es donés el cas.

Ara mateix l’incendi de la Ribera d’Ebre no està ni controlat ni s’espera que ho estigui en les pròximes hores. L’únic factor que juga a favor és la manca de vent, però tota la resta complica la situació. I el que ho fa més difícil és l’immens perímetre, amb més de 5.000 hectàrees cremades, i el perímetre que afecta els municipis de Torre de l’Espanyol, Vinebre, La Palma d’Ebre, Flix i Maials. El foc avança cap al Priorat.