La riuada del Francolí provocada per les pluges que ha deixat la gota freda s’ha deixat notar de manera notable a l’Espluga de Francolí, a la Conca de Barberà. La força de l’aigua ha afectat, sobretot, al pont d’entrada a la població, que ha fet de presa i ha fet que l’aigua s’hi acumulés fins a destrossar-ho tot.

Igual que a Vilaverd, a l’Espluga també hi ha dues persones desaparegudes: l’aigua s’ha endut el seu cotxe, que ha aparegut diversos quilòmetres més enllà. També es busca un camioner belga: el seu vehicle ha aparegut al riu i, per ara, a ell tampoc se l'ha trobat.

L'edifici més afectat ha estat el celler Rendé Masdéu, situat a la riba dreta del riu abans d’arribar el pont. Allà hi tenien el celler i un restaurant. Ara ja només en queden runes i la imatge, aquest dimecres a la tarda, era dantesca: plats, ampolles i màquines es barrejaven amb troncs, bigues i maons.

ampolles espluga francoli

Els voluntaris han recuperat centenars d'ampolles d'entre les runes / J.A.

És en aquest punt on, amb la primera llum del dia i sense temps per pensar-s’ho, s’han ajuntat centenars de voluntaris de l'Espluga i dels pobles propers amb tot tipus d’eines: escombres, pales, tractors o uns simples guants.

Els tractors i les pales dels pobles del voltant han treballat per retirar els centenars d’arbres que havien quedat acumulats i intentar netejar bona part del fang, abans, fins i tot, que arribessin els serveis d’emergències. "El nostre cap és d'aquí i quan hem vist el panorama a primera hora, ni ens ho hem pensat", explicava l'Antonio, un jove que ha arribat a primera hora amb el seu tractor.

Una dels voluntaris, l’Helena Molina, explicava que la convocatòria havia estat totalment espontània i que l’objectiu era ajudar els veïns que s’han vist afectats.

Les excavadores, sense descans, retiren amb compte la runa del restaurant, i desenes de persones fan una cadena per treure del restaurant tantes ampolles com sigui possible: la propietària explicava, aquest matí, que feia pocs dies que havien acabat la verema i que la collita d’aquest any es preveia molt bona. A mitja tarda, ja s’havien recuperat 6.000 ampolles de vi.

Tots han fet pinya per salvar centenars d’ampolles, amb un bon humor que ha contagiat, fins i tot, els més damnificats, els treballadors del celler, que estaven a primera línia i emocionats per la resposta ciutadana. Una resposta que també celebrava el regidor Xavier Rossell, que admetia que els esforços de l'ajuntament estan centrats en coordinar aquests voluntaris i en intentar evitar cap ensurt.

Desenes d’edificis arrasats

La riuada, però, també s’ha endut un magatzem de l’ADF que hi havia també a tocar del riu i ha afectat molts altres edificis: un restaurant ha quedat totalment destrossat, i l’aigua, de fet, ha arribat al segon pis de les cases i establiments més propers al riu.

“No ens hem atrevit a pujar a dalt, no sabem com està”, comentava una veïna a ElCaso.cat, que sí que ha pogut comprovar que l’aigua ha destrossat la planta baixa. El garatge ha quedat totalment buit: “el riu ha entrat per davant i ha sortit per darrere, rebentant les dues portes”, i el cotxe que hi havia dins ha quedat totalment destrossat i encastat al pati del darrere.

Espluga de Francoli Cotxe Destrossat JA

L'aigua ha rebentat les portes del garatge d'una de les cases properes al riu / J.A.

Els veïns han assegurat que mai havien vist el riu així, ni tan sols durant els aiguats de l’any 1994: “el riu va baixar amb força, però mai s’havia desbordat, i menys així”. També han lamentat que, com ja s’havien queixat, el riu estava brut i descuidat, amb molta runa acumulada. Una queixa que no només provoca els habituals “ja ho dèiem”, sinó que també fa patir per quan toqui reconstruir: sobretot, per qui es farà responsable de totes les destrosses.

Serveis restablerts

Mentrestant, el subministrament d’aigua s’ha restablert al llarg d’aquest dimecres, mentre que pel de llum s’han instal·lat generadors que donen cobertura ja a pràcticament tot el poble. Les canonades de gas també s’han vist afectades però també s’està treballant ja en una instal·lació provisional, segons han explicat fonts municipals a aquest mitjà.

Conforme s’acostava la nit i arribava el fred, els voluntaris continuaven treballant sense aturador. Conscients, això sí, que és molt aviat per cantar victòria i que encara queden molts dies de neteja. I sense treure's del cap que, un cop tot quedi net de fang, començarà la feina de veritat: la de tornar a començar.

Espluga Francoli

La força de l'aigua s'ha endut per davant centenars de troncs i diversos edificis / J.A.