Els tres joves gihadistes que aquest cap de setmana van ser detinguts a Barcelona per la seva presumpta relació amb el terrorisme i el Daesh van entrar a presó aquest dilluns al vespre.

Després de ser interrogats per videoconferència pel jutge Abascal de l'Audiència Nacional, els Mossos d'Esquadra els van traslladar a una presó catalana per tal d'esperar que sigui possible ser traslladats a Madrid -cal recordar que la capital d'Espanya segueix gairebé aïllada per culpa de la borrasca Filomena.

Seriosa amenaça contra la seguretat pública

Amb la detenció d'aquesta cèdula terrorista, la Policia Nacional, qui ha liderat l'operatiu, amb la col·laboració de l'Europol i el FBI, ha desmantellat una seriosa amenaça contra la seguretat. Va ser abans de Nadal que la policia espanyola va rebre un avís que dues persones potencialment perilloses s'havien colat a Espanya per l'Estret. Quan van ser a terra ferma van iniciar un viatge fins a Barcelona, on els esperava un tercer home.

Els tres es van instal·lar en un pis ocupat de la zona baixa de Barcelona, a la Barceloneta, i des d'on, assegura la policia, estaven preparant un atac a la capital de Catalunya. Un dels tres detinguts és un combatent del Daesh que havia retornat de Síria, que és un dels elements més perillosos de la lluita contra el terrorisme dels que es troba la policia actualment. El replegament al país estranger fa que alguns combatents tornin i vulguin dur a terme accions terroristes en països europeus.

Segons la policia, la idea dels tres detinguts a Barcelona era fer un atac similar al que es va perpetrar amb rifles a Viena el mes de novembre passat. Un home armat amb un fusell d'assalt i una arma blanca va atacar diverses persones i en va matar quatre. Són atacs de fàcil organització i no necessites més logística que la mateixa de ser al territori.

Atac amb rifles comprats al mercat negre

Fonts de la lluita antiterrorista han explicat que els presumptes terroristes volien comprar al mercat negre nacional les armes de foc per cometre el potencial atemptat a Barcelona. De moment, i tal com es va poder confirmar quan la policia va assaltar el pis ocupat de la Barceloneta on s'havien instal·lat, encara no havien pogut fer-se amb armes o explosius. Feia molt poc temps que havien desembarcat a Espanya.

Tot i que just va entrar a l'Estat la Policia Nacional ja van ser alertats, els investigadors els van fer un seguiment gairebé de 24 hores fins aquest cap de setmana, quan es va decidir explotar la investigació i detenir els tres presumptes integrants del comando. Després de ser arrestats, van ser posats a disposició del jutge Alberto Abascal, de l'Audiència Nacional, que en va decretar l'ingrés a presó sense fiança per, presumptament, formar part d'una organització terrorista.

Després de ser a la ciutat de la Justícia, els Mossos d'Esquadra els van traslladar a una presó catalana, on hauran d'esperar que puguin ser traslladats a Madrid.

policia terrorismo

Els tres detinguts seran traslladats a Madrid quin sigui possible pel temps / Cedida

Contactes logístics del comando a Barcelona

De manera paral·lela, la Policia Nacional, juntament amb les agències de seguretat europea i americana, segueixen les seves investigacions per aclarir quins contactes havien fet Sami B.A, Merouane B.O i Omar A. a Espanya i si cal buscar o detenir més persones que els hi haguessin pogut donar suport logístic.

La policia no amaga que Barcelona, la capital de Catalunya, és bressol de terroristes islamistes. Els darrers mesos s'han fet diverses operacions policials de la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i els Mossos per desarticular persones vinculades al terrorisme islàmic.