Quan passaven pocs minuts de les vuit del matí els Mossos d'Esquadra han posat punt final a una situació d'angoixa que des d'aquest dissabte a la tarda s'havia apoderat del número 217 del carrer de Rosselló de Barcelona, al barri de l'Eixample de Barcelona. L'operatiu ha estat liderat per una unitat del cos molt desconeguda, el GEI, el Grup Especial d'Intervenció, l'elit dels Mossos.

Un home amb una pistola era a l'interior d'un quart pis on s'hi havia atrinxerat i assegurava que es volia matar. Per intentar evitar-ho, els Mossos d'Esquadra han desplegat diverses unitats del cos per negociar amb ell i poder-lo fer desistir d'aquesta intenció.

Amb la parella d'ell a l'interior

A l'interior del pis hi havia també la seva parella, tot i que no estava retinguda contra la seva voluntat, estava col·laborant amb la policia per evitar que l'home complís les seves intencions. L'home pateix un quadre d'esquizofrènia, segons han explicat fonts policials.

Gairebé 17 hores després de parlar i negociar amb ell, amb agents especialitzats en aquests tipus de tasques, el Grup Especial d'Intervenció (GEI) de la policia catalana ha assaltat el pis i l'ha pogut reduir.

Neutralitzat amb una pistola Taser

L'home ha rebut el tret de la pistola Taser, una arma elèctrica que es dispara contra persones que poden anar armades o que estan fora de control per poder-los reduir, prendre'ls l'arma i també evitar que es puguin produir autolesions.

Quan l'home, d'uns 40 anys, ha estat reduït pels agents del grup especial de la policia catalana, ha estat estabilitzat per tècnics del SEM i després ha estat traslladat a un centre hospitalari. Els Mossos han confirmat llavors el que sospitaven des d'un primer moment, tot i que no tenien assegurat, que l'arma de l'home no era real i que es tractava d'una pistola detonadora.

GEI Mossos - Emili Puig

Dos components del GEI dels Mossos, a Barcelona. Foto: Emili Puig

Amb imatges infraroges, els agents de la unitat especial de la policia, ja han pogut comprovar que l'home estava acompanyat d'una altra persona i que durant tota l'estona que ha durat la negociació portava l'arma a la mà. Quan han decidit que s'havia esgotat el temps de la negociació, que ha liderat un grup d'agents de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC), el GEI ha tirat la porta a terra, ha reduït l'home i ha assegurat la zona.

Què és el GEI dels Mossos?

El Grup Especial d'Intervenció (GEI) dels Mossos és la unitat d'elit de la policia catalana. Un grup de persones -fins a la data, tots homes- entrenats al màxim nivell per donar resposta a situació de perill extrem on s'hagi de treballar per alliberar ostatges, protegir autoritats o lluitar contra el terrorisme.

Aquesta unitat es va crear l'any 1990, abans dels Jocs Olímpics, que, com moltes de les unitats de la policia catalana, es van crear per donar resposta a les necessitats de seguretat d'aquell ara ja llunyà Barcelona'92.

Amb l'exemple dels grups especials d'intervenció alemanys i el GEO espanyol, els Mossos d'Esquadra van crear el GEI. Un grup de policies catalans van ser enviats a formar-se amb aquests cossos estrangers. Durant els anys s'han anat fent noves promocions, molt exigents, per entrar en aquesta unitat d'elit dels Mossos. Per anar suplint baixes o per incrementar la plantilla.

GEI Mossos - Emili Puig

El GEI s'ha desplegat al pis on l'home s'havia atrinxerat amb una arma. Foto: Emili Puig

El GEI està de guàrdia les 24 hores del dia els 365 dies de l'any, s'activen arreu del territori des de la seva base, al complex central d'Egara, a Sabadell. L'armament que disposen de dotació és molt ampli i cada agent disposa de les seves armes: fusells, subfusell, escopetes, pistoles i Taser.

Si bé estan preparats per fer front a qualsevol amenaça de màxim nivell, el GEI dels Mossos també participa en la protecció d'autoritats -van protegir el president Puigdemont dies abans del referèndum del 2017-, en la detenció de persones perilloses, en assalts en pisos d'interès policial on hi poden haver armes i el trasllat de presos perillosos.

Una de les unitats més discretes del cos

És una de les unitats amb més secretisme del cos de la Policia de la Generalitat. Sempre actuen amb el rostre cobert i arriben i marxen dels llocs dels fets de manera discreta. Es mouen amb furgonetes -algunes amb logos d'empreses falses, per despistar- però també tenen capacitat per helitransportar-se a qualsevol punt de la geografia catalana si són requerits.

Imatge GEI Mossos - Emili Puig

A les vuit del matí han assaltat el pis, al carrer de Rosselló. Foto: Emili Puig

Són poques les persones de qui es conegui que han passat per aquest cos. Fonts policials asseguren que els integrants del GEI són d'una "altra pasta". L'excomissari en cap Ferran López -que va ser màxim comandament dels Mossos amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució Espanyola després de la declaració d'independència- en va formar part.