El fum dels cigarrets electrònics pot causar càncer de pulmó en rates de laboratori. Segons un estudi publicat per la revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), l'exposició als gasos dels dispositius utilitzats per vaporejar ha provocat adenocarcinomes pulmonars i hiperplàsia de bufeta -augment de mida d'un òrgan o d'un teixit per l'increment del nombre de les seves cèl·lules- en els animals utilitzats com a mostra. Malgrat que els resultats de la investigació no poden ser aplicables a un estudi amb humans, sí que es poden prendre com a referencia per investigar l'afectació que pot tenir aquest fum en persones.

Segurs

"El fum del tabac és un dels agents ambientals més perillosos als quals els humans estan exposats de forma rutinària", assenyala Moon-Shong Tang, investigador de l'Escola de Medicina a la Universitat de Nova York i un dels professionals que han participat en l'estudi publicat en PNAS. Tang assegura que, malgrat que els resultats amb ratolins no tenen la intenció de comparar-se amb la malaltia en els humans, "ha d'investigar-se més el fum dels cigarrets electrònics abans que se'ls consideri segurs o que es comercialitzin com si ho fossin".

La investigació publicada a la revista va descobrir que nou dels 40 ratolins (el 22,5 %) exposats durant 54 setmanes al fum amb nicotina d'aquests dispositius utilitzats per vaporejar van desenvolupar adenocarcinomes pulmonars, un tipus de càncer de pulmó. A més, en més de la meitat dels animals (el 57,5 %) també es va detectar l'aparició d'una hiperplàsia de bufeta, una sèrie de canvis genètics causats per l'increment del nombre de cèl·lules que pot convertir-se en el pas previ a l'aparició d'un tumor.

18 morts

Els Centres per al Control de Malalties ja han rebut gairebé 2.000 casos de pacients amb afeccions pulmonars vinculades al vaporeig i ja s'ha confirmat la mort d'almenys 18 persones que havien utilitzat aquests dispositius als Estats Units.