Malgrat que les previsions del pas de la borrasca Filomena per Catalunya indicaven que diumenge minvaria, la inestabilitat del temporal ens ha portat una reactivació de les nevades a cotes molt baixes, de poc més de 100 metres. Comarques de Tarragona i Lleida, amb gruixos de més de mig metre, s'han vist molt afectades per les darreres embranzides del temporal. Però compte, perquè la Filomena és l'avantsala d'un episodi de fred, gel i boira a Catalunya fins dijous vinent. 

Neu Falset / ACN

S'apropa una onada de fred, boira i gel a Catalunya / ACN

La marxa de la Filomena inaugura un setmana de fred, boira i gel

La borrasca enllaçarà amb una onada de fred, boires i gel a Catalunya i a la resta d'Espanya. La Filomena marxarà cap al Mediterrani, sí, però arribarà un corrent de vent atlàntic i la situació meteorològica no tornarà, ni de bon tros, a la normalitat. Per això, salten les alarmes per perill de gel -el ministre José Luis Ábalos ho ha avançat: "entrem a la fase més complicada i perillosa del temporal"-. A més, baixaran les temperatures i, a Catalunya, la boira s'escamparà, sobretot a la franja de Ponent. 

Ara bé, malgrat que a partir d'aquesta mitjanit hi haurà una retirada progressiva de la perturbació, a la nevada històrica encara li queda corda. Durant la tarda, vespre i primeres hores de la nit, algunes comarques de Tarragona i Lleida seguiran presenciant els últims flocs de neu. A municipis de Terra Alta, Ribera d'Ebre i Priorat encara es recullen gruixos de neu de mig metre. Al sud del Segrià, Les Garrigues i el Pla d'Urgell, entre 30 i 40 centímetres de neu. 

Nieve Priorat 2021 / Carolina Monreal

Les nevades es succeiran durant aquesta matinada / Carolina Monreal

Fins a les 4 del matí, a molt estirar, les nevades es succeiran, així doncs, al voltant de l'Alt Camp, al Prelitoral Sud i al Camp de Tarragona. A partir d'aleshores, el temporal anirà minvant i la Filomena es traslladarà cap al Mediterrani. 

Efecte congelador: molt fred i boira gebradora 

A causa de la 'ressaca Filomènica', encara es registraran nevades a cotes molt baixes. A les comarques del Camp de Tarragona, sobretot, a cotes que rondaran els 200 metres. A la resta del territori, a partir de dilluns, hi haurà precipitacions, amb puntuals calamarses. De la Noguera i Montserrat, Garraf i el Penedès, cap al sud.

El temporal serà regressiu i ascendiran les temperatures a bona part de Catalunya, amb l'excepció de les planes interiors de Lleida, la Vall de l'Ebre i Vic, que presenciaran boires gebradores i recolliran una situació de molt fred. A més, arrel d'aquesta boira, fins i tot es podran formar petits flocs de neu.

Niebla / Libreshot

Alerta per una boira gebradora a Catalunya / Libreshot

Aquesta onada de fred durarà fins dijous, quan les temperatures tendeixin, de nou, a la normalitat. Fins aleshores, el fred no remetrà i les autoritats alerten del perill del gel. El fred de les nits i matinades farà que la neu quedi glaçada i converteixi les carreteres -sobretot les secundàries que triguen més a netejar-se- en autèntiques pistes de patinatge, amb la formació de plaques de gel.

Alerta a Barcelona: continúa l'avís per mala maror

A les comarques del litoral de Barcelona i Girona, la cota se situa a 500 metres i pujarà progressivament. Tot i això, les precipitacions en forma de pluja estaran presents durant tot el dia i de forma intermitent durant la pròxima setmana.

Al igual que l'avís i el pla d'emergència per neu i gel segueix vigent a qualsevol cota, l'alerta per el temporal marítim també. Així doncs, el litoral català, especialment a la part central -Barcelonès i Baix Llobregat-, seguirà activat el pla d'emergència pels forts vents, que provoquen onades de fins a 5 metres.

L'anticicló atlàntic amenaça Espanya

De la mateixa manera que Catalunya presenciarà una lleugera onada de fred, a partir de dilluns, a Espanya hi haurà un descens generalitzat de les temperatures per l'anticicló atlàntic que s'apropa, especialment en àmplies zones de l'interior peninsular. Al mateix temps, aquesta situació s'allargarà fins el pròxim dijous 14 de gener, inclusivament, amb un grau de probabilitat molt alt (major del 80%), segons precisa l'AEMET.

Nieve Madrid 2021 / Europa Press

Descens de les temperatures a Espanya per l'anticicló atlàntic / Europa Press

Amb l'arribada de l'anticicló, durant la matinada de diumenge a dilluns, es produirà un descens acusat, sobretot, de les temperatures nocturnes, amb gelades generalitzades a l'interior peninsular, que seran fortes en zones de muntanya i en àmplies zones planes amb superfície nevada. Afectarà, en especial, a les zones cèntriques i àrees de l'interior de la meitat oriental, que és on s'han registrant les nevades més importants fins ara. En aquestes zones, les temperatures mínimes que es recolliran seran inferiors a -10ºC.  

Segons AEMET, a partir de la matinada de dimarts a dimecres s'iniciarà un ascens notable de les temperatures, sobretot a les nocturnes, que continuarà els dies següents. Malgrat tot, les gelades encara seran importants a zones planes de centre, tant la matinada dimecres com la de dijous 14 de gener. A partir d'aleshores, el gel s'anirà relaxant i serà menys sever.