El vídeo d'una macrofesta amb vaixells en una cala protegida de la Costa Brava ha desencadenat la polèmica a les xarxes socials. Segons denuncia l'entitat ecologista Salvem el Golfet, esdeveniments com aquest no es tracten de casos aïllats, sinó que s'han convertit en una moda que fins i tot té el seu propi nom: abarlofarras. Aquestes botellons multitudinaris treuen el seu sobrenom del verb abarloar -situar un vaixell al costat d'un altre- i són capaces de reunir més de 40 embarcacions a les platges del litoral català. En un mes s'han detectat dues festes d'aquest estil a les cales de Massoni i la Banyera Russa, dos espais de la zona del Cap Roig protegits pel Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN).

L'úlima abarlofarra coneguda va tenir lloc dissabte passat 10 d'agost, quan desenes de barques i llanxes es van concentrar a escassos metres de la costa de Palafrugell, precisament entre les cales de Massoni i la Banyera Russa. Un episodi similiar ja havia estat detectat un mes enrere en la mateixa ubicació. Les imatges compartides per l'entitat ecologista Salvem el Golfet mostren una reunió semblant de barques que es van citar el passat 12 de juliol. Tanmateix, el polèmic vídeo no és l'única prova de la celebració d'aquestes macrofestes.

Un vídeo compartit a través de la plataforma Youtube mostra en primera persona com són aquest tipus d'esdeveniments que se celebren a la Costa Brava. Inflables, alcohol i música són els tres protagonistes principals d'unes imatges en les quals es pot veure com almenys una desena de vaixells participen en una d'aquestes festes organitzades a les cales de Massoni i la Banyera Russa. Aquesta abarlofarra sembla coincidir en el temps amb la que va tenir lloc el passat 12 de juliol, ja que el vídeo -l'autor del qual és una jove malaguenya que es trobava d'escapada amb unes amigues al litoral català- va ser publicat el 21 de juliol, al cap de poc més d'una setmana.

Mesures

L'entitat Salvem el Golfet ha denunciat aquesta situació i ha afirmat que no és la primera vegada que s'ha produït un fet d'aquestes característiques. L'organització ecologista ja havia presentat dues instàncies amb les mateixes demandes l'any passat. Només l'Ajuntament de Palafrugell va respondre a les peticions, avançant que s'inclourien en el Pla d'Usos del litoral del 2019. Tot i això, l'Ajuntament els va avançar que aquest pla encara no s'ha desenvolupat i per això no s'han instal·lat les boies.