Una família de Salt (Gironès) ha estat detinguda per robar còmics exclusius que després venien a tercers per sota del preu de mercat. Els arrestats -dos homes de 29 i 55 anys i una dona de 49 anys- s'apropiaven dels exemplars que una editora de llibres enviava a destruir i contactaven amb els compradors per Internet.

La investigació es remunta fins el passat 24 d'abril, quan un representant d'una empresa dedicada a l’edició i comercialització de cromos i còmics presentava una denúncia per un delicte contra la propietat intel·lectual a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de la Bisbal d’Empordà. L'apoderat de la companyia establerta a Torroella de Montgrí assegurava que havien detectat nombroses compravendes dels seus productes exclusius en diferents pàgines i aplicacions.

Col·leccionistes

Les primeres indagacions dels agents van poder constatar que que s’estaven oferint còmics i altres productes sense l’autorització de l’empresa i que, fins al moment, ja s'havien venut 132 lots o exemplars amb un valor de més de 4.500 euros. A més, una cinquantena de llibres i col·leccions estaven en oferta per sota del preu de mercat.

comics 2

Aquests indicis van portar la policia rere la pista de tres veïns de la població de Salt, tots membres de la mateixa família, que van ser detinguts el passat 9 de maig per la seva relació amb els fets.

Transportista

El gran cervell de l'operació era un home que treballava per l'empresa que es dedicava a la gestió de material de l'editora de còmics que s’havia de portar a destruir. L'arrestat tenia accés als productes, ja que era l'encarregat de transportar-los, i aconseguia apoderar-se dels llibres abans que aquests arribessin al seu destí.

Un cop sostret el material, el transportista donava el material als seus familiars per tal que aquests els posessin a la venda a través de tres plataformes: una aplicació de compravenda de proximitat entre particulars mitjançant un xat instantani, una plataforma d’internet de compravenda i una coneguda xarxa social pensada per connectar persones i informació.

Historial

L'entramat criminal portava venent productes robats des del 2016 i tots els diners obtinguts de les operacions s’ingressaven en un compte a nom del transportista. Els investigadors van estimar que, entre els productes venuts i els disponibles, els beneficis obtinguts ascendirien a més de 10.000 euros.

comics 1

A l'entrada al domicili dels arrestats, els Mossos d'Esquadra van recuperar un total de 1.680 llibres col·leccionables de súper herois que van poder retornar a l’empresa propietària. Els detinguts, que no tenen antecedents, van quedar en llibertat després de declarar en dependències policials i properament seran citats per comparèixer davant l’autoritat judicial competent de la Bisbal d’Empordà.