En plena pandèmia pel coronavirus, les forces armades espanyoles han desplegat en diversos punts de l'Estat unitats militars per ajudar a lluitar contra aquest temut virus.

A Catalunya, concretament a Barcelona, s'han desplegat efectius de la Unitat Militar d'Emergència (UME). Ho han fet a l'aeroport del Prat i al Port de Barcelona, on han fet tasques de desinfecció, i també a Fira de Barcelona, on s'ha posat en marxa un alberg per a persones sense llar per passar el confinament.

Militars al metro de Barcelona?

Amb l'arribada d'aquestes unitats militars a la ciutat de Barcelona ha començat a córrer una imatge a la qual ha tingut accés ElCaso.cat. Es tracta d'una fotografia a l'interior d'un comboi del metro de Barcelona on es veu un home amb un uniforme militar, amb la bandera espanyola al braç i una boina de color groc, semblant a les que porten els militars de l'UME.

Els militars patrullen el metro de Barcelona? No. La resposta és clara per part dels comandaments militars amb els quals ha pogut parlar aquest mitjà i fonts de Defensa.

Uniforme antic

Revisada i analitzada la fotografia, que està feta aquests dies -s'hi veuen les mesures de TMB contra la propagació del virus, com cintes de protecció a la zona de la cabina i també cartells informatius a les pantalles- sí que s'ha pogut confirmar que l'uniforme que vesteix el protagonista de la fotografia no és actual.

Fonts de Defensa asseguren que l'uniforme ja està descatalogat i que fa més de cinc anys que no està en ús a les forces armades espanyoles. Les corretges que porta el suposat militar tampoc són les actuals.

fbafd608075d65059cc356337ddeb71cdc31bb18

Al centre, amb boina de color groc, un militar de l'UME, amb l'uniforme reglamentari.

El que sí que sembla reglamentari és la boina de color groc, que és similar a la que porten de dotació els integrants de l'UME. En tot cas, les mateixes fonts asseguren que aquest home no és un militar de cap de les seves unitats.

Cap denúncia ni incident rellevant

Passejar uniformat simulant ser un membre de les forces armades, o d'alguna de les policies que operen en territori català, és un delicte d'usurpació de funcions públiques i pot suposar una pena de presó d'un a tres anys.

Tot i això, un portaveu dels Mossos d'Esquadra ha informat a aquest mitjà que fins ara no s'ha registrat cap denúncia ni cap identificació d'un home disfressat de militar al metro de Barcelona.

Qui és el fals militar?

Tenint en compte doncs que no es tracta d'un militar espanyol i que la policia encara no l'ha localitzat, el que sí que es pot afirmar és que hi ha una persona disfressada il·legalment de militar que "patrulla" sol el metro de la ciutat de Barcelona.