De fabricar la famosa sandàlia del milió de dòlars, elaborada amb 464 diamants de Cartier i lluïda a la gala dels Oscar de Hollywood el 2002, a allotjar una plantació il·legal amb mig miler de plantes de marihuana recentment desmantellada per la policia espanyola.

Això han vist les quatre parets d'una nau del centre d'Elda (Alacant) que fins al 2008 era una de les fàbriques del calçat més luxós del món, propietat de la família Gil Esteve-Moltó i que durant tres dècades va fer sabates exclusives per a la prestigiosa i coneguda marca Stuart Weitzman.

Fins a 2008, era una de les fàbriques del calçat més luxós del món

 

Inspirades en el peu de la Ventafocs, aquestes sumptuoses sandàlies tenien una planta interior de platí pur i 464 diamants rodons i de pera de Cartier enfilats, que van eclipsar a la gala dels Oscar als vestits de moltes de les actrius d'aquesta de l'edició de 2002.

Aretha Franklyn i Whitney Houston han estat algunes de les estrelles globals del setè art que han calçat sabates exclusives sortides de l'antiga fàbrica que, situada en ple nucli urbà eldenc, va arribar a produir uns 400 parells diaris per exportar a tot el món. Principalment als Estats Units, en botigues de la Cinquena Avinguda de Nova York i altres de Washington i Las Vegas, on té gran part dels seus clients Stuart Weitzman, que es va assentar fa gairebé mig segle a Elda.

Canvi de propietari i de propòsit

Rere el tancament per la crisi financera, que va comportar l'acomiadament dels 75 empleats que eren gairebé de la família, els amos es van veure obligats a llogar el local per pagar despeses. Primer a una església evangèlica i, més recentment, a un individu de 37 anys que l'anava a dedicar, teòricament, a emmagatzemar materials i eines de la construcció per una renda de 600 euros al mes.

Tanmateix, sembla que el propòsit d'aquest inquilí va ser un altre ben diferent, ja que fa unes setmanes la policia espanyola va trobar a l'interior una plantació amb 480 plantes de marihuana en ple creixement, que semblava que anava a duplicar-se pròximament.

La policia va trobar 480 plantes de marihuana en ple creixement

 

A més del gairebé mig miler d'arbustos en plena fase de floració, es van decomissar 54 plafons amb bombetes de 600 wats, 54 transformadors, 12 ventiladors, 4 filtres de purificació d'aire, altres aparells d'aire condicionat i diverses substàncies fitosanitàries per a l'adobament de la marihuana.

Abans de quedar en llibertat amb càrrecs per un presumpte delicte contra la salut pública després de prestar declaració, el detingut va explicar als agents que tenia deutes per valor de 47.000 euros i que havia arribat a la conclusió que la millor manera d'afrontar-les era muntar ell mateix un cultiu il·legal.

L'home tenia un deute de 47.000 i va decidir muntar el cultiu

 

Per a això, ha afirmat que va acudir a Internet per assabentar-se com efectuar el muntatge i que va comprar pel web els aparells necessaris per condicionar el cultiu, que proveïa mitjançant un enganxament il·legal del carrer.