L'expert en riscos naturals i investigador de l'Institut d'Hidràulica Ambiental de Cantàbria, Ignacio Aguirre, ha afirmat que "hi ha una gran amenaça de tsunami a Espanya" i ha alertat les autoritats de la importància d'instruir la població per saber com ha d'actuar si es produeix un fenomen d'aquestes dimensions.

L'expert adverteix que Espanya ja ha patit tsunamis en el passat

Segons Aguirre, el sud d'Espanya i est de la Mediterrània té una sismicitat activa que el fa molt procliu a patir tsunamis. L'expert recorda que la Península Ibèrica ja ha patit aquest tipus de fenòmens naturals en diferents ocasions, la més greu en 1755 i les últimes el 1969 i el 2003, aquesta última a les Illes Balears, encara que no hi va haver víctimes.

Preparar la població

Aguirre afirma que, davant de la "capacitat devastadora brutal" dels tsunamis, s'han de tenir estratègies de preparació abans que passin: "cal tenir un coneixement del risc real que existeix, un cartografiat d'aquests riscos per veure quines zones es poden veure afectades i a partir d'allà és necessari començar a instruir els gestors polítics, a la societat en general perquè tinguin el coneixement del risc de tsunamis i es puguin salvar vides".

Tsunami ona|onada Pixabay

"El coneixement és molt important i hi ha dues estratègies fonamentals en el cas dels tsunamis: el planejament de l'evacuació previ a què passi, amb la qual cosa és necessari aquesta anàlisi i cartografia del risc, i els sistemes d'alerta primerenca, amb protocols perquè la informació d'aquestes alertes arribi a la població", assenyala l'expert.

En el cas d'Espanya, hi ha un centre d'alerta de tsunami, l'Institut Geogràfic Nacional, que emeten alertes a la Direcció General de Protecció Civil i Emergències però a partir d'allà no hi ha un protocol per a la població.