Després que l’Institut Nacional d’Estadística espanyol fes públic aquest dimarts que “espiarà” tots els telèfons mòbils d’Espanya per obtenir-ne dades anònimes per a crear estadístiques, són molts els usuaris que s’han queixat que s’utilitzin aquestes dades sense el seu permís.

Moltes persones s’han queixat, especialment a les xarxes socials, que l’estat pugui utilitzar aquestes dades, i, evidentment, que les tres grans companyies de mòbil els cedeixin: Movistar, Vodafone i Orange, que cobraran entre 150.000 i 185.000 euros cadascuna. L’INE va publicar, aquest dimarts, un comunicat en què assegurava que les operadores no facilitaran dades individuals sobre números de telèfon ni sobre els titulars de les línies, i que només es podrà saber quants mòbils hi ha en una àrea determinada.

Tot i que assegura que les dades són anònimes i que es tracta d’un ús sotmès a la Llei de Funció Estadística Pública, l’Agència Espanyola de Protecció de Dades assegura que ha demanat informació al respecte per saber si podria vulnerar les lleis de privacitat.

Apagar el mòbil, la millor opció

Sigui o no sigui il·legal, hi ha una manera clara d’evitar que l’INE utilitzi aquestes dades: apagar el mòbil durant els vuit dies de l’estudi. Concretament, del dilluns 18 al dijous 21 de novembre, el diumenge 24 de novembre, el 25 de desembre i els dies 20 de juliol i 15 d’agost del 2020. També es pot continuar utilitzant el mòbil en mode avió i connectat, només, a les xarxes wifi.

Algunes de les companyies, per la seva banda, també han donat opcions als seus clients per evitar participar en aquest estudi. Vodafone ha informat que hi ha una opció, accessible des de la seva aplicació, per evitar que l’empresa cedeixi les dades d’un client encara que siguin, com és el cas, de manera anònima.

Orange, per la seva banda, no ho posa tant fàcil, i ha donat una opció alternativa: enviar un correu electrònic a [email protected] o posar-se en contacte amb la companyia per correu postal per demanar que no se cedeixin les dades, encara que siguin anònimes.

Per últim, l’altra gran companyia, Movistar, ha emès un comunicat on defensen que la cessió d’aquestes dades anònimes és totalment legal, i no donarà la opció als usuaris que s’oposin al tractament de la seva geolocalització. Sembla, doncs, que la millor opció per evitar que l’estat “espiï” la localització dels mòbils és la més simple: apagar-lo.