Els Estats Units encara executen persones. L'estat d'Indiana ha executat aquest dimarts Lisa Montgomery, l'única dona que estava en el corredor de la mort dels EUA i la primera que ha estat assassinada de manera legal a escala federal en més de sis dècades.

L'execució per injecció letal s'ha fet al complex penitenciari de Terre Haute, després que el Tribunal Suprem aixequés la suspensió de l'execució que tan sols unes hores abans havia ordenat una cort federal. La seva mort, de la qual va ser testimoni un grup de periodistes des d'una sala contigua, es va certificar poca estona després de la una de la matinada, hora local, i diversos mitjans locals han publicat cròniques dels darrers instants de vida de la presa.

Les últimes paraules: "No"

Montgomery no va fer ús del seu dret i no va pronunciar unes últimes paraules. Es va limitar a respondre "no" quan un dels seus botxins li va descobrir el rostre i li va preguntar si volia dir alguna cosa.

EstadosUnidos Execución

Imatge de la dona, condemnada per matar una altra dona l'any 2014 / BBC

"La nostra Constitució prohibeix l'execució d'una persona que no pugui comprendre racionalment aquesta execució" (...). L'administració actual ho sap. I la van matar de totes maneres", va denunciar la seva advocada Kelley Henry en una declaració difosa per la premsa. Tots els que van participar en aquest cas "haurien de sentir vergonya", va afegir.

Va matar una dona de 23 anys l'any 2014 i li va arrencar el bebè

Montgomery, de 52 anys, va ser condemnada en 2007 per matar l'any 2004 a una dona de 23 anys que estava embarassada de vuit mesos i extreure-li el bebè, que després va ser recuperat sa i estalvi per les autoritats. Els seus advocats van argumentar durant el procés judicial que sofria una malaltia mental a causa dels abusos sexuals que va sofrir en la seva infància.

Aquesta execució, la primera d'una dona a escala federal des de 1953, es produeix quan falta una setmana perquè Joe Biden assumeixi la presidència dels Estats Units, després de les eleccions de final de 2020.