Quan el riu sona, aigua baixa. El refrany ho diu tot i més quan qui fa sonar el riu és la intel·ligència dels Estats Units.

Els serveis secrets americans, uns dels més potents del món, han avisat a l'ambaixada a Espanya que cal extremar les precaucions de cara a possibles atacs terroristes en territori espanyol durant les festes de Nadal, que arrenquen aquest cap de setmana.

Risc d'atemptat a Espanya

L'ambaixada americana a Espanya ha enviat un missatge als seus compatriotes fent una alerta de seguretat durant els dies de Nadal, a tot el territori espanyol.

SecurityAlert USA

Segons detallen literalment, "durant les vacances, les mesures de seguretat a Espanya continuen augmentant a causa de les amenaces constants de les organitzacions terroristes transnacionals i de persones inspirades en la ideologia extremista violenta", asseguren.

Perill d'atacs en llocs amb molta afluència de gent

I afegeixen: "Els extremistes violents continuen concentrant-se en llocs com mercats de Nadal, centres comercials, aeroports, clubs, restaurants, llocs de culte, centres de transport i altres objectius freqüentats pels turistes".

Tot i que aquestes festes seran molt estranyes i segurament amb gairebé sense turistes a casa nostra, l'ambaixada igualment ha avisat als seus desplaçats aquí del perill d'eventuals atacs terroristes.

Els serveis secrets també han explicat que el govern espanyol ha demanat a la policia més controls i escorcolls de persones des del 15 de desembre al 9 de gener.

Consells dels Estats Units

Des de l'ambaixada, en aquesta alerta de seguretat publicada, es demana extremar la vigilància en festes i esdeveniments festius, llocs de culte i llocs amb molta multitud, revisar els plans de seguretat personals i també llegir els mitjans de comunicació locals per actualitzar la informació.

Pels ciutadans americans en sòl espanyol, un darrer consell: en cas d'emergència cal trucar al 112 i no 911. Important.

Alerta màxima dels Mossos, a Catalunya

Tots els informes interns de la policia catalana avisen de l'augment de perill d'un atemptat gihadista a Catalunya i els Mossos d'Esquadra han optat per augmentar la capacitat operativa al carrer amb patrulles policials més armades en punts de gran presència de gent durant aquestes festes que venen.

Mossos Arma Larga - ACN

Imatge d'un control dels Mossos d'Esquadra / ACN

Segons ha pogut saber ElCaso.cat, el programa operatiu específic (POE) antiterrorista ha activat patrulles d'agents de Seguretat Ciutadana i d'equips d'ordre públic amb armes llargues en zones com el passeig de Gràcia i els carrers més comercials del centre de la capital de Catalunya.