L'incendi de Gran Canària ha pogut ser estabilitzat aquest dimecres, encara que el foc mantindrà el Nivell 2 i els mitjans aeris i terrestres romandran a l'illa, ja que no es pot descartar la reactivació d'alguns fronts. Així ho ha posat de manifest el president del Govern de les Canàries, Ángel Víctor Torres, en el transcurs d'una roda de premsa celebrada en la nit d'aquest dimecres per donar compte de les últimes dades d'un foc que afecta l'illa des de la tarda de dissabte passat.

El foc ha cremat 9.200 hectàrees i s'han descarregat un milió de litres

 

El foc, que té un perímetre de 112 quilòmetres, ha cremat finalment unes 9.200 hectàrees de terreny, mentre que si es tenen en compte els altres dos incendi que ha patit Gran Canària en les últimes setmanes la xifra augmenta a les 12.000 hectàrees. Torres ha explicat que durant el dia s'ha treballat també intensament i que s'han descarregat un milió de litres d'aigua sobre l'incendi.

A més, ha indicat que les tasques d'aquest dimecres han estat dobles; d'una banda, les pròpies d'extinció del foc i, per un altre, l'avaluació de l'estat de les carreteres tallades i dels nuclis urbans per oferir la seguretat necessària perquè els veïns tornin a les seves cases. "Encara que està estabilitzat -ha insistit Torres-, l'incendi continua sent en nivell 2 i en la reunió prèvia hem demanat que es mantinguin totes les unitats aèries i els equips de terra mentre el nivell no disminueixi perquè arriba una pujada de les temperatures".

EuropaPress 2327885 Part de la zona afectada per l'incendi de l'illa de Gran Canària de la qual continua sortint fum

El foc ha cremat finalment unes 9.200 hectàrees de terreny / Europa Press

Reallotjades 7.500 persones

El conseller d'Administracions Públiques, Justícia i Seguretat del Govern de les Canàries, Julio Pérez, ha apuntat que ja s'han pogut reallotjar unes 7.500 persones de les gairebé 10.000 que van haver de ser evacuades per la virulència de les flames.

En total es van haver de desallotjar 48 nuclis urbans de les mitjanies de l'illa, dels quals 35 ja han pogut ser reallotjats. Quant als municipis, el més afectat ha estat Artenara amb el 60% del seu territori, seguit per Valleseco (40,6%), Agaete (28%), Moya (23,75%), Gáldar (20,61%), Tejeda (17%), mentre que San Mateo i Guia s'han vist menys afectats.

EuropaPress 2329709 Roda de Premsa per informar sobre l'incendi de Gran Canària

Roda de premsa per informar sobre l'incendi de Gran Canària / Europa Press

"És com tenir un pacient en l'UVI"

Per la seva part, el cap d'Emergències del Consell de Gran Canària, Federico Grillo, ha ressaltat les tasques de tallafoc que s'han realitzat durant els últims anys, ja que malgrat la virulència de les flames han minimitzat els efectes devastadors del foc.

"L'estat de l'incendi és dins d'unes línies de control. No significa que no pugui descontrolar-se, és com tenir un pacient a l'UVI", ha observat per assenyalar que les unitats continuen desplegades.

D'altra banda, ha recordat que la previsió meteorològica apunta a una pujada de les temperatures, per la qual cosa es mantenen totes les precaucions per contenir un foc que podria estar controlat en un parell de dies.

EuropaPress 2328291 Un cotxe de Creu Roja Espanyola de l'operatiu desplegat en l'incendi de Gran Canària

Un cotxe de Creu Roja Espanyola de l'operatiu desplegat en l'incendi de Gran Canària / Europa Press

"Continuem reverdint l'illa"

Finalment, el president del Consell de Gran Canària, Antonio Morales, ha fet especial recalcament en què malgrat l'agressivitat del foc no s'han de lamentar víctimes humanes i ha incidit que la seva administració continuarà "reverdint" l'illa perquè és un reclam de tots els grancanaris. En aquest sentit, ha volgut agrair a tots els grups i equips de bombers que han arribat des de nombrosos punts de les Illes Canàries i d'Espanya, que han sumat gairebé 1.000 professionals que han ajudat Gran Canària.

"Crec que ha passat el pitjor -ha dit-. Aquesta illa afronta un repte de futur. Em considero en condicions d'afirmar que ho farem amb la participació d'una àmplia majoria social. El repte és precís que ho fem amb la unitat de les administracions i la unitat civil. Aviat es recuperarà el nostre paisatge natural". Finalment, ha comentat que el Consell continua reverdint l'illa perquè és una demanda social i que hi haurà campanyes de plantació per potenciar els espais verds grancanaris.