Ricardo i Enriqueta, un matrimoni de 65 anys, ha esperat un any un trasplantament de pulmó. Ricardo pateix fibrosi pulmonar i la seva vida depenia d'una operació que, per culpa de l’esclat de la pandèmia de Covid-19, gairebé no arriba a temps.

El coronavirus ha col·lapsat el sistema sanitari a nivells inèdits. Però no tan sols en el tractament de pacients contagiats, sinó en tots els àmbits de la cura de les persones. Per exemple, l'esclat de la pandèmia també va reduir al mínim les donacions d'òrgans i els trasplantaments es van paralitzar. Ricardo i Enriqueta relaten la incertesa i l'angoixa que van sentir durant l’odissea per aconseguir un pulmó. Afortunadament, Ricardo va aguantar i finalment va ser operat, però hi ha casos que no han tingut la mateixa sort. 

Trabajadores de un hospital en tiempos de coronavirus / PxHere

Treballadors d'un hospital en temps de Covid-19 / PxHere

Ricardo viu una odissea per aconseguir un trasplantament de pulmó

Amb llàgrimes als ulls, Ricardo recorda el patiment que ha patit durant l'últim any: "Vaig creure que no ho explicaria. Un parell de setmanes i ja no hauria pogut aguantar més, vaig estar a punt de tirar la tovallola", ha afirmat. 

Els metges van dir-li a Ricardo que necessitava urgentment un trasplantament de pulmó per salvar la vida, ja fa un any. La intervenció es va programar a l’Hospital La Fe de València, a tres hores de distància de Cartagena, on residia el matrimoni. "Ens van comentar que quan arribés un pulmó tot aniria molt de pressa i que el millor era que ens traslladéssim temporalment a València", ha explicat Enriqueta Díaz, dona de Ricardo.

Seguint el consell dels metges, a finals d’octubre de l’any passat, el matrimoni va mudar-se a un pis a València, al costat de l’hospital. Però amb el pas de les setmanes i els mesos, l'optimisme i l'esperança inicial d'una ràpida recuperació van començar a transformar-se en incertesa. De sobte, va esclatar la pandèmia de coronavirus i tot es va complicar: "L'arribada de la Covid-19 ens va enfonsar completament", ha lamentat Enriqueta. Amb el confinament domiciliari, les víctimes per accidents -donants potencials- van reduir-se al mínim i van deixar d'arribar òrgans als hospitals. Mentrestant, la salut de Ricardo seguia empitjorant i li costava respirar. 

Coronavirus UCI / Europa Press

Ricardo va esperar un any el seu trasplantament de pulmó / Europa Press

El matrimoni es va tancar al pis, seguint les recomanacions de les autoritats, i Enriqueta va haver d’encarregar-se de cuidar i subministrar l'oxigen a Ricardo.  Els seus fills i néts animaven el matrimoni d’ancians, des de la distància, és clar, mentre durava l’estat d’alarma. En aquest llarg i tràgic procés, Ricardo va ser hospitalitzat d’urgència dues vegades, però quan es recuperava mínimament, era enviat a casa per evitar qualsevol risc de contagi de coronavirus. 

El pulmó per a Ricardo, finalment, arriba

Deu mesos després de mudar-se a València, Ricardo i Enriqueta van rebre la notícia que tant anhelaven, quan gairebé no els hi quedava força: hi havia un pulmó disponible per un trasplantament imminent. "Va venir una ambulància i en vint minuts Ricardo estava a l'hospital", ha recordat Enriqueta.  

Afortunadament, després d’unes hores d'intervenció, el trasplantament va ser un èxit. Ara Ricardo està en plena rehabilitació. I, tot i que hi ha hagut alts i alts i baixos, l’home és optimista: "Ara vaig de pel·lícula. El tractament, el gimnàs i la cura dels fisioterapeutes van molt bé. Ja puc pujar escales i cada dia estic millor", ha assegurat.

Ricardo i Enriqueta tornaran a veure la seva família

Si no hi ha cap contratemps, aviat Ricardo rebrà l’alta mèdica. El matrimoni podrà tornar a casa i, tot i que sigui des de lluny, podrà veure la seva família. 

La història de Ricardo, en plena segona onada de coronavirus, deixa un missatge per a la reflexió sobre el servei sanitari actual. Però també deixa un missatge d’esperança per tots els que ho estan passant malament per raons similars: "Cal tirar endavant com sigui", ha conclòs l’home.