Unes imatges esfereïdores d'uns escorxadors han vist la llum i han causat polèmica. L'ONG animalista Equalia ha gravat amb una càmera oculta les tortures i les salvatjades a les que són sotmesos els animals. L'entitat ha iniciat una campanya per la instal·lació obligatòria de càmeres de vigilància en aquests establiments.

Ara, els grups parlamentaris PSN, Geroa Bai, Podem, I-E i EH Bildu han registrat una moció instant el Govern foral a legislar en favor d'aquest requeriment.

Un horror pels animals

Fa un any que Equalia lluita perquè s'instal·lin càmeres en tots els escorxadors espanyols, segons informa El Español Navarra. Amb això, els animalistes esperen que es pugui garantir el compliment de la normativa de benestar animal i seguretat alimentària.

Segons ha denunciat l'ONG, que ha pogut gravar tres escorxadors (dos a Castella i Lleó i un de Madrid), es cometen salvatjades contra els animals dins d'aquestes instal·lacions: els colpegen, els degollen sense adormir-los i els tallen les potes mentre estan penjats i conscients.

A banda d'aquest horrible tracte, el comportament general dels treballadors tampoc és ètic: es pot veure un treballador pixant als corrals on viuen els animals, o entrant bens a la cadena sense ser aptes per al seu consum.

Càmeres per controlar els treballadors

Des del descobriment d'aquesta polèmica, aquesta ONG ha llençat una petició per instal·lar càmeres de seguretat en els escorxadors. D'aquesta manera, diuen, es podrà aportar una solució a la problemàtica.

Aquesta mesura ja s'ha adoptat en altres països, com el Regne Unit, Escòcia o Israel. A més, sindicats com Comissions Obreres en l'àmbit nacional i territorial, i FACUA Castella i Lleó també s'han adscrit a la petició, així com l'Associació Nacional d'Indústries de la Carn a Espanya (Anice).

D'aquesta manera, es podrà donar resposta a les demandes dels clients de conèixer d'on procedeixen els productes que consumeixen.

Ara el requeriment de l'ONG ha vist una resposta amb l'enregistrament d'una moció per part d'alguns grups parlamentaris de Navarra. Aquesta acció es va dur a terme a l'octubre, i l'objectiu és que es presenti un projecte de llei per a la instal·lació d'aquestes càmeres de videovigilància.