El noi que martiritzava Andrés, l'alumne que es va suïcidar el passat 25 de març, té nom. És un jove de 17 anys, d'origen bolivià anomenat 'El Bolívia', protagonista de diversos conflictes en l'institut IES Ciudad de Jaén (Madrid), i assidu a fer campana per anar-se'n al parc de davant de l'escola amb els amics.

Li pegava, l'insultava i li va robar el mòbil i les claus de casa

 

Segons sostenen altres companys de classe de l'institut a El Español, el presumpte agressor molestava contínuament Andrés: li pegava, li feia comentaris xenòfobs i, fins i tot, li va arribar a robar el mòbil i les claus de casa. "Mama, me'n vaig, em robaven, em fan la vida impossible", escrivia Andrés a la seva carta de suïcidi.

Aquesta mateixa nota, publicada avui per El Mundo, ha fet que es reobri la investigació sobre el cas i que tots els ulls tornin a posar-se en el jove bolivià, que va quedar en llibertat divendres passat per no poder provar-se l'assetjament escolar.

La carta de suïcidi fa reobrir la investigació

La Inspecció Educativa de la Comunitat de Madrid va determinar que el menor de 16 anys que es va suïcidar dilluns passat no va patir assetjament. "No existeixen evidències de fets documentats o situacions concloents que facin suposar que s'hagi produït assetjament, o que haguessin influït de manera determinant en la decisió adoptada pel menor", assenyalava en les seves conclusions la Inspecció.

Inspecció Educativa va descartar l'assetjament a causa de les circumstàncies que envoltaven Andrés

 

També es va descartar l'assetjament per les circumstàncies que envoltaven Andrés: s'havia canviat de residència feia unes setmanes a causa de la separació dels seus pares, havia patit un engany amorós i havia tingut problemes autolesius fins al punt d'intentar posar fi a la seva vida el 2016. A més, se li havien practicat diversos test a l'escola en què no es va detectar que fos víctima. Tot això, va conduir a concloure que l'alumne no havia sofert assetjament escolar.

Ara, la publicació de la carta de comiat del menor podria canviar les conclusions inicials de la Inspecció Educativa. "Es continuarà amb la investigació per matisar les conclusions inicials", ha assenyalat el conseller d'Educació, Rafael van Grieken, als mitjans.