El cineasta francès Christophe Ruggia va ser detingut aquest dimarts per ser interrogat per la policia francesa, després que l'actriu Adèle Haenel el denunciés per assetjament sexual durant el treball que van compartir en una pel·lícula quan ella tenia 13 anys, ha informat la Fiscalia de París.

Els fets denunciats van tenir lloc el 2002, quan Haenel va treballar en el film 'Les diables', de Ruggia, i va patir "assetjament sexual permanent, tocaments repetits", "un gran control" i "petons forçats al coll", segons va revelar la intèrpret el novembre passat al mitjà digital Mediapart.

Va patir "assetjament sexual permanent, tocaments, un gran control i petons forçats"

 

Haenel va assegurar haver patit aquest assetjament durant la preparació del rodatge, però també en posteriors festivals als quals van acudir en promoció de la pel·lícula. Uns dies més tard, la Fiscalia de París va obrir una investigació d'ofici i va interrogar l'actriu, que ara té 30 anys i que posteriorment va presentar una denúncia contra Ruggia.

Guanyadora de dos premis Cesar del cinema francès, Haenel va confessar haver-se sentit "destruïda" per aquells abusos, encara que va dir no haver acudit abans a la Justícia per falta de confiança en ella per aturar aquest tipus de delictes. Ruggia, que en l'actualitat té 54 anys, va rebutjar unes setmanes més tard aquestes acusacions, que va atribuir a la decepció de l'actriu per no haver estat elegida per participar en una de les seves pel·lícules.

En un article publicat a finals de desembre al setmanari Marianne, el cineasta assegurava que després del gran treball d'Haenel a 'Les diables' li va proposar escriure un guió amb un paper per a ella, però que el seu productor no va acceptar. "Ella ho va apostar tot a la meva futura pel·lícula. L'endemà vaig rebre una carta d'una violència inusitada en la qual em deia que deixava el cinema perquè jo l'havia traït i manipulat", va dir el director.

L'assetjament va tenir lloc durant la preparació del rodatge, però també en posteriors festivals

 

Ruggia reconeix que va poder impressionar massa una adolescent com Haenel i s'excusa de no haver sabut veure-ho en aquell moment. Però rebutja tot assetjament sexual i critica la censura mediàtica que ha patit des que es va revelar la denúncia de l'actriu.

El director ha estat immediatament expulsat de la Societat de Directors de Cinema (SRF) francesa, de la qual havia estat en diverses ocasions copresident o vicepresident. Diverses actrius han mostrat el seu suport a Haenel, igual com la primera dama, Brigitte Macron, en un moment en què França vivia altres acusacions d'assetjament sexual, com les vessades contra el director Roman Polanski.