"No he vist créixer la meva filla. Només vull estar amb ella i recuperar-la" són les frases que descriuen el sentiment preocupat però optimista de Miguel Chilquillo, pare a qui una recent ordre de detenció europea ha tornat l'esperança de recuperar la seva filla cinc anys després que la seva exparella se l'emportés a Polònia.

"L'última vegada que la vaig veure li vaig dir 'Nina, me n'he d'anar a treballar' i ella em va respondre 'Si us plau papa no em deixis, jo vull estar amb tu'. No sé si ella ho pressentia o no. Li vaig donar un petonet, ella em va abraçar, ens vam separar i me'n vaig anar a la feina. Quan vaig tornar a menjar ja no hi era", recorda compungit en Miguel.

Ja han passat cinc anys des que la seva mare se la va emportar a Polònia

 

Des d'aquell dia de juliol del 2014 han passat cinc llargs anys en què aquest donostiarra d'origen peruà no ha parat de reclamar el retorn de la seva filla a Sant Sebastià, de la mà de la seva advocada, María Chouza Figueroa.

El llarg periple judicial va començar a la jurisdicció civil i ha acabat en la penal amb l'emissió d'una ordre de detenció europea contra la mare de la petita, una nena que aleshores tenia tres anys i que ara està a punt de complir-ne nou.

"L'he vist poques vegades per l'ordinador"

"No sé ni com està la nena, perquè no l'he vist créixer -es lamenta Miguel-, ja no la veig, no sé quin tipus d'educació li estan donant. Tinc molt poca informació sobre ella. L'he vist poques vegades per l'ordinador i cada vegada que l'he vist estava diferent", explica pesarós.

La situació que va acabar amb la menor fora del nostre país es remunta a l'abril del 2014 quan, segons recorda Chilquillo, la mare, de nacionalitat polonesa, va interposar una petició de pensió de "manutenció" per a la menor i quedar-se amb l'habitatge familiar en el marc del procés de separació de la parella.

"Vaig suposar quines eren les seves intencions: anar-se'n i no tornar"

 

"Després, ella em va dir que volia anar-se'n de vacances a Polònia i jo li vaig dir que podia fer-ho però amb la nena no, perquè suposava quines eren les seves intencions: anar-se'n i no tornar", ha recordat l'home.

Per evitar-ho, va sol·licitar una petició de mesures cautelars al jutjat que li van ser denegades i des d'aleshores -segons comenta- lluita amb "totes" les seves "forces" per recuperar la menor, encara que no nega el seu temor de trobar-se amb "una estranya" quan ho aconsegueixi. L'únic contacte que ha pogut tenir amb la seva filla en aquest temps, relata, ha estat "visual" unes quantes vegades a través de l'ordinador, "però no personal".

"Se li va oblidar l'espanyol perquè li van prohibir parlar-lo"

"El primer any va ser molt difícil. Fins i tot se li va oblidar l'espanyol perquè li havien prohibit parlar-lo i ja no podia comunicar-me amb ella", detalla Miguel, qui aclareix que finalment la petita ha recuperat el coneixement de l'idioma perquè la nova parella de la seva mare també el parla.

En aquest context, la seva advocada, del despatx Seven Lawyers, s'aferra a la consecució de l'euroordre de detenció de la mare, una fita que li ha costat "molts escrits, molts recursos i molta lluita" però que, tanmateix, han demostrat que "la justícia espanyola tard o d'hora funciona".

La mare està acusada d'un delicte de sostracció de menors i de desobediència judicial

 

"Estem contents per això i esperem que ara tot sigui ràpid perquè la mare no només està acusada d'un delicte de sostracció de menors sinó també de diversos delictes de desobediència a l'autoritat judicial", ha descrit la lletrada, qui no oculta que el procés judicial seguit fins ara "ha estat penós i un calvari".

"Ha suposat molta feina, molt desassossec i desil·lusió en alguns moments, però ara estem molt il·lusionats perquè veiem més a prop el final de tot això", ha conclòs.