Robar per anar-se a drogar. No hi ha més. L'objectiu del botí de part dels lladres que actuen al centre de Barcelona, convertit en la zona zero de la inseguretat de la capital de Catalunya, és ser canviat per droga als narcopisos del Raval. Depèn dels diners.

Un conegut de la Guàrdia Urbana apareix de sobte a la rambla. Dos agents de paisà del Grup de Delinqüència Urbana el comencen a seguir. És un lladre que normalment es dedica a entrar en botigues però ara ja és de nit, no queden establiments oberts i el lladre encara passeja. Ha canviat d'objectius, avui a per bosses de dones.

Els dos policies el segueixen. Puja i baixa per la rambla, amunt i avall, creuant de vorera, gairebé sense ni mirar si pugen o baixen cotxes. Entra al museu-bar de l'NBA —l'antic restaurant Àtic- i torna a sortir. Camina i torna a entrar. Marxa, contacta amb un amic seu, tornen a entrar al restaurant i en surten ràpidament. Sota el braç el conegut dels policies porta sis samarretes de color vermell que ha robat i que tenen un valor d'uns 130 euros.

Guardia Urbana Rambla carteristes patrulla escorcoll - SergiAlcazar

Els dos policies, que l'havien seguit tota l'estona, l'aturen i recuperen les samarretes i denuncien als dos per un furt. Després de ser identificats, i sense samarretes, marxen per on han vingut. No és el primer, ni el darrer, cop que els enxamparan. Necessiten robar per poder anar al narcopis a comprar droga.

Així ho explica ell mateix a ElCaso.cat. Té 37 anys, va venir del Marroc a Espanya fa molts anys i n'ha passat onze tancat a Brians 2. Robava i també revenia droga als turistes i el van enxampar. Fa menys de mig any que està al carrer i ja l'han detingut més d'una mitja dotzena de vegades.

Sis samarretes, cinc euros d'heroïna

De les sis samarretes que ha robat explica que en pensa treure uns cinc euros d'heroïna al narcopis. La majoria et canvien material, sigui robat o no, per droga. Però si a algun lloc no els hi interessa el producte que portes, no hi ha problema, hi ha més narcopisos que funcionen com totals mercats de Calaf.

Ell haurà de tornar a robar alguna cosa, no se n'amaga. Comença a notar el mono i necessitarà droga aviat. Per pagar-la haurà de robar i tenir més sort que ara, que la Guàrdia Urbana l'ha enxampat.

Pensió completa: droga, menjar, llit i una prostituta

El dia abans va tenir més sort. Sense arriscar-se massa va poder fer-se amb una bossa d'una dona i a l'interior hi havia 500 euros. Amb diners en efectiu va anar de cap a un dels narcopisos, un de liderat per un dominicà.

Guardia Urbana Rambla carteristes patrulla escorcoll pipa droga - SergiAlcazar

Hi va entrar abans de les vuit del vespre i no n'ha sortit fins gairebé 24 hores després. Amb els 500 euros en va tenir prou per comprar durant hores grams de cocaïna però també va pagar 20 euros per passar la nit en una habitació del pis. Va comprar menjar i va tancar-se a l'habitació amb una prostituta.

Tornar al carrer

Però, potser com un somni, els 500 euros de la bossa ja es van acabar i ara toca tornar al carrer a lluitar de nou per un botí que es canviarà ràpidament per droga.