Científics de la Universitat de Washington alerten que la ciberseguretat està en perill si no posem un drap a sota del mòbil. S'ha comprovat que els assistents de veu com el Siri poden ser piratejats i accedir a totes les dades personals de forma immediata.

L'atac es coneix com SurfingAttack

Les ones ultrasòniques no les podem captar els humans però sí els micròfons dels nostres telèfons que tenen una capacitat de freqüència més gran. L'atac es coneix amb el nom de SurfingAttack i envia aquestes ones a l'assistent de veu i pot sol·licitar tota mena d'accions i dades com ara fotografies, números de comptes bancaris, missatges personals o trucades. 

La clau: el drap

En una superfície sòlida, els investigadors de la Universitat de Washington, alerten que aquesta capacitat de transmissió de les ones és perfectament viable. Els pirates poden col·locar un micròfon a sota d'ella i anar transferint totes les dades entre els dispositius. Ara bé, si col·loquem un drap o una tovallola anul·lem aquesta propagació d'ones.

L'investigador Ning Zhang, de la Universitat de Washington, insisteix amb què "tothom ha de saber-ho". Argumenta que col·locar una capa de teixit entre la taula i el nostre mòbil ajudarà a evitar que els senyals arribin al micròfon. I, per tant, s'evita la ciberdelinqüència.

Quins mòbils són més resistents?

Per l'experiment s'han utilitzat disset telèfons mòbils diferents de totes les marques. Amb iPhone o Motorolla s'ha comprovat del perill existent però hi ha dos models concrets que són més eficaços i poden combatre-ho independentment de la seva superfície: el Huawei Mate 9 i el Samsung Galaxy Note 10. El paper de la policia en aquesta mena de delinqüència és fonamental.