S'ha donat a conèixer com a "dits congelats" i és un altre dels molts símptomes que ens poden alertar de ser portadors del coronavirus.

El símptoma dels dits 'congelats'

"La meva safata d'entrada del correu i la meva clínica de telemedicina estan atapeïdes de dits de peus. No hi ha res més que dits de peus. Mai no havia vist tants dits de peus". Esther Freeman és dermatòloga a l'Hospital General de Massachusetts a Boston. El seu testimoni el recull el diari The Washington Post.

Explica Freeman que al poc d'esclatar la pandèmia va començar a rebre trucades d'emergència dels seus pacients. Tots li relataven més o menys el mateix: havien despertat amb estranyes taques als dits dels peus semblants a les lesions per congelació.

Més enllà de sentir una mica de cremor o picor, la inflamació desapareixia sense més ni més dues o tres setmanes després. La gran majoria dels afectats, això sí, tenien un comú denominador: havien donat positiu per COVID-19. Per tot això, a aquesta reacció dermatològica se l'ha passat a anomenar "dits congelats" o "dits de COVID".

Dits congelats coronavirus / Arxiu|Arxivament

El dels dits 'congelats' és un dels símptomes que poden alertar d'haver estat contagiats de coronavirus / Arxiu

El coronavirus també afecta la pell

El 16 d'abril, el Journal of the American Academy of Dermatology publicava un estudi sobre els efectes dermatològics del coronavirus que contradeia aquelles primeres teories que afirmaven que el virus només afectava els pulmons.

Una de les conclusions extretes de l'estudi és que si bé la pèrdua d'olfacte i gust és un dels primers símptomes d'alerta d'haver contret la Covid-19, les erupcions als dits dels peus podrien ser un indicador primerenc de la malaltia.

Pacients joves i asimptomàtics

L'estudi també destaca que la majoria dels pacients amb "dits de COVID" són asimptomàtics o només manifesten símptomes lleus. De la mateixa manera, la gran majoria són nens o adults en un arc d'edat entre 20 i 40 anys.

Freeman, investigadora de l'Escola de Medicina de Harvard i directora de l'estudi en col·laboració amb l'Acadèmia Nord-Americana de Dermatologia, destaca que "el missatge a la població és que no entrin en pànic. No vull que la gent pensi que si li apareixen taques morades als dits dels seus peus acabaran connectats a un respirador en una unitat de cures intensives".