El servei d'emergències 112 del Govern càntabre ha activat aquesta diumenge l'operatiu de rescat de quatre espeleòlegs portuguesos que realitzaven la travessia de la cova Cueto-Coventosa, en el municipi d'Arredondo. D'aquesta cavitat ja van ser rescatades el mes de juliol passat tres espeleòlogues residents a Catalunya que s'havien desorientat i van quedar-se al seu interior durant gairebé un dia a l'espera que arribessin els serveis d'emergències.

Els quatre espeleòlegs que es busca aquest diumenge, pertanyents a un club de muntanyisme portuguès, van entrar aquest dissabte per l'entrada de Cueto a les 11.00 hores, segons informa en un comunicat el 112. Davant de la falta de notícies dels espeleòlegs, uns altres tres companys van entrar per Coventosa per veure si els trobaven, però van topar amb molta aigua, la qual cosa va fer que fos impossible continuar la marxa.

EFE

Membres de l'equip de rescat busquen els quatre espeleòlegs portuguesos en el complex Cuevo Coventosa / EFE

Per això, cap a les 16.30 hores han donat avís al centre de coordinació del 112, des d'on s'ha mobilitzat el dispositiu de rescat d'aquests quatre espeleòlegs portuguesos. L'operatiu està format per l'equip d'espeleosocors de Cantàbria (ESOCAN), així com tècnics de la Direcció General d'Interior del Govern de Cantàbria, agents de la Guàrdia Civil, i voluntaris de l'Agrupació de Protecció de Civil d'Arredondo.

La pujada del nivell de l'aigua complica el rescat

L'equip de rescat està veient complicada la seva feina a causa de la pujada del nivell d'aigua a la zona. Quatre experts de l'equip d'espeleosocors van accedir ahir a la nit, passades les 22.00 hores, per la boca de Coventosa, encara que només van poder avançar uns 50 metres a causa del nivell de l'aigua registrada en la zona.

L'aigua baixa 10 centímetres per hora, la qual cosa és molt poc 

 

Segons informa en una nota de premsa el servei d'emergències 112 del Govern càntabre, que coordina l'operatiu, els especialistes han comunicat que l'aigua baixa a l'interior de la cova 10 centímetres per hora, la qual cosa és molt poc i molt menys del que es preveia.

A l'entrada de la zona dels tres llacs, l'equip de rescat ha instal·lat un punt bivac a l'espera que disminueixi el nivell d'aigua. La previsió de l'Agència Estatal de Meteorologia és de xàfecs puntuals febles durant aquesta matinada de dilluns i absència de pluges la resta del dia, però per demà dimarts "és dolenta", segons el 112.

EFE

Vista del lloc de comandament de l'equip de rescat que busca els quatre espeleòlegs / EFE